Свят

След сблъсъците в САЩ се въвежда комендантски час в няколко града

  31.05.2020 10:44  
След сблъсъците в САЩ се въвежда комендантски час в няколко града

Kметът на американския град Денвър Майкъл Ханкок въведе комендантски час заради протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканец в Минеаполис при по-груб арест, предава БНР. Ханкок съобщи вTwitter че мярката ще действа от 20 часа вечерта до 5 сутринта местно време и влиза в сила в понеделник.

Подобни стъпки обявиха и градоначалниците на Синсинати и Милуоки. В Синсинати комендантският час ще е сила през уикенда, а в другия град ще започне да действа още в събота.

Във Филаделфия недоволни атакуваха статуята на бивш кмет като я вързаха с въжета и запалиха огън в основата й. Според местна телевизия в града са подпалени множество автомобили, а във Вашингтон три коли на Сикрет Сървис, паркирани в Близост до Белия дом, бяха надраскани със спрей и изпочупени. Атаки и палежи на автомобили имаше и в Лос Анджелис и Сиатъл.

По-късно кметовете на още американски градове обявиха въвеждането на комендантски час - сред тях са Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и Кливланд. От полицията в Ню Йорк съобщиха, че до този момент през деня са арестувани над 20 души, като се очаква броят им да се увеличи. Арести имаше и в Сиатъл, където се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

В същото време амeриканският президент Доналд Тръмп определи насилието в град Минеаполис, което избухна заради случая, като работа на мародери, нарушители на обществения ред и анархисти.

"Точно сега Америка се нуждае от съзидание, не от разрушение, от сътрудничество, а не от противопоставяне, сигурност, а не анархия и анархия няма да има. Ние не можем и няма да позволим на малка група престъпници и вандали да нападат нашите градове и да опустошават общностите и трябва да защитим правата на всеки гражданин да живее без насилие, предразсъдъци или страх."

Междувременно бивша собственичка на заведение в Минеаполис  заяви, че починалият мъж и обвиненият за смъртта му полицай в са работили заедно в нощния клуб, съобщи ТАСС. Пред телевизия Ен Би Си жената каза, че те са отговаряли за сигурността пред и вътре в заведението.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08