Икономика

ГЕРБ предлага от 1 октомври всички фирми да купуват ток от борсата

  29.05.2020 18:14  
ГЕРБ предлага от 1 октомври всички фирми да купуват ток от борсата
  google

Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври. Това предложение внесе в Народното събрание днес председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Законопроектът обаче се различава от този, който се обсъждаше преди месеци. Тогава заложената дата беше 1 юли, а също така се предвиждаше на свободния пазар да излязат и битовите потребители с присъединена мощност 50 и повече киловата. По информация на Economic.bg това ще се случи с друго изменение в Закона за енергетиката до края на тази година, но вероятно ще важи от следващата.

Отлагането на промените в първите месеци на 2020 г. се наложи заради кризисната ситуация в страната, свързана с разпространението на Covid-19. Два месеца Народното събрание не заседаваше нормално и се разглеждаше единствено извънредното законодателство.

Кой ще бъде засегнат

Сега от регулирания пазар на ток ще трябва да излязат всички стопански клиенти, което включва и тези с присъединена мощност до 30 киловата.

Промяната на Закона за енергетиката ще засегне магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски изделия, шивашки цехове и други, които използват електроенергия за небитови нужди. Цените за електроенергията, която те използват вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар, като обектите ще трябва да сключат договор с търговец на електроенергия.

Промяната ще засегне около 300 хил. абонати с годишно потребление от около 4 500 000 MWh, става ясно от мотивите към законопроекта. В него също така е записано, че крайните снабдители, трите дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ - са задължени да уведомят всички крайни небитови клиенти, че до 1 октомври 2020 г. трябва да сменят своя доставчик на електрическа енергия.

Цели

Комисията очаква, че тази мярка ще доведе до засилване на конкуренцията сред търговците и до появата на нови. Друг положителен ефект ще бъде по точното прогнозиране на количествата електроенергия за регулирания пазар. Според Комисията през последната година се наблюдава голяма миграция на потребители от свободен към регулиран пазар. Това от своя страна е довело до недостиг на електроенергия в квотата на обществения доставчик, който осигурява ел. енергия на регулирания пазар.

Вследствие на пандемията Covid-19 цената в България, региона, както и в целия ЕС падна драстично и през последните 2 месеца последва нова вълна на миграция, но наобратно - от регулиран към свободен пазар. Към момента крайната цена на електроенергията на свободния пазар е около 20% по-ниска спрямо тази на регулирания, коментират от КЕВР. Този тренд обаче не винаги е такъв, тъй като свободният пазар е много волатилен.

За либерализацията на електроенергийния пазар в България се говори отдавна, но стъпките към нея бяха направени за големите стопански потребители, но не и за битовите. Сега обаче, за да се възползваме от т.нар. „Механизъм за капацитет“, се изисква пълна либерализация на пазара и срокът това да се случи е 2025 г., обясни преди време Валентин Николов.

Все още остава нерешен проблемът с енергийно бедните потребители и уязвимите. Затова и планът е либерализацията на целия електроенергиен пазар да се извършва поетапно.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19