Икономика

Nissan затваря най-големия си завод в Европа

  28.05.2020 18:48  
Nissan затваря най-големия си завод в Европа

Японският автомобилен производител Nissan Motor Company реши да затвори фабриката си в Барселона като част от плана си за преструктуриране в световен мащаб. Това е най-големият завод на компанията в Европа след този във Великобритания, която вече не е член на ЕС, но до края на годината остава част от единния пазар.

Затварянето на завода в Испания ще доведе до загубата на 3000 работни места, съобщи испанското правителство, цитирано от Reuters.

В момента компанията разглежда различни варианти за своето преструктуриране в световен мащаб и доста дълго обмисляше този ход. Очаква се Nissan официално да оповести своя тригодишен план за оцеляване по-късно днес, като правителството на Испания призовава автомобилният производител все пак да помисли и за други варианти вместо цялостно затваряне на фабриката. Като аргумент се изтъква, че това решение ще струва 1 млрд. евро, а едно цялостно адаптиране на фабриката според новите изисквания за производство би струвало много по-малко, отбелязват от испанското правителство.

В Барселона се произвеждат основно електрически микробуси и пикапи. Заводът и в момента работи доста под капацитета си, което предизвика протести на работници, стачкуващи от началото на месеца, припомня Reuters.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05