Свят

Лечението на COVID-19 със стволови клетки дава добри резултати в Израел, САЩ и Китай

  28.05.2020 11:41  
Лечението на COVID-19 със стволови клетки дава добри резултати в Израел, САЩ и Китай

В борбата за спечелване на време, стволовите клетки затвърждават позицията си на надеждна възможност за лечение на тежките случаи на Covid-19. Израелската фармацевтична фирма успя да излекува пациенти с куронавирус в последна фаза чрез терапия със стволови клетки. Лечението са базира това, че тези клетки помагат на организма да възстанови увредените тъкани. Има положителни сигнали, че лек на основата на стволови клетки може да се използва и за превенция. САЩ и Китай провеждат подобна експериментална терапия.

„Венозното вливане на стволови клетки от пъпна връв е доказано ефективен метод  за лечение на пациенти, включително и такива в напреднала възраст, които са в тежък стадий на пневмония предизвикана от COVID-19, пояснява Даниела Мирчева, управител на българския клон на най-голямата британска тъканна банка „Cells4life“. Тя добави, че опитите за намиране на лек не изместват усилията за разработване на ваксина, а двете вървят заедно. Световната здравна организация обави, че „Stabilitech“, която е дъщерна компания на „Cells4life“, е включена в списъка с наджедни разработчици на лекарство срещу коронавируса. „СЗО е основен фактор, когато става въпрос за ваксини, защото определя всички насоки, приети от биофармацевтичните компании за тяхното разработване“, каза Даниела Мирчева.

Новината идва скоро, след като „Stabilitech“ обяви целта си да осигури инвестиция на стойност 6 млн. долара за разработване на коронавирусно лекарство. Компанията разработва уникални орални хапчета под името OraPro-COVID-19. По този начин се осигурява двоен имунитет, насочен както към системните клетки, така и към лигавичните клетки, за да се пребори с вируса. Лекарството може да се прилага самостоятелно, което значително намалява експозицията на COVID-19 на ключови работници и широката общественост.

„Добавянето в списъка на СЗО като признат разработчик на ваксини е огромна новина за нас и сектора на биофармацията във Великобритания, което осигурява ниво на глобално признание, че „Stabilitech“ е активен участник в намирането на ваксина срещу COVID-19.“, заяви д-р Джеф Дрю, член на борда на директорите на „Stabilitech“ и съосновател на „Cells4life“.

 „Пандемията Ковид-19 е глобално предизвискателство, което изисква международно сътрудничество за да се намери решение“, казва управителят на „Cells4life“ за България. Според Даниела Мирчева с присъединяването си към комитета на работната група, „Stabilitech“ има пряк принос в развитието на ваксините срещу COVID-19.

Д-р Елиът Бланд, също член на борда на „Stabilitech“, подчертава, че е важно за развитието на ваксините в световен мащаб, експертизата на подобни разработчици и научни центрове да се комбинира с тази на други водещи организации като Imperial College и Oxford. Обединените усилия в борбата на глобалната общност срещу Коронавирус неминуемо ще дадат положителен резултат.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08