Свят

НАСА отложи изстрелването на Dragon към МКС заради лошо време

  27.05.2020 23:30  
НАСА отложи изстрелването на Dragon към МКС заради лошо време
  Google

Лошото време отложи с три дена първия частен пилотиран полет в историята на човечеството.

Пилотираният кораб Dragon на частната компания SpaceX е готов за изпитателния полет с астронавти, каза преди дни директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в центъра за космически полети Кенеди. Това е първият пилотиран космически полет на частна компания в историята на човечеството.

Изстрелването на кораба към Международната космическа станция (МКС) бе насрочено за тази вечер в 23:33 ч българско време.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус. НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида заради пандемията от коронавирус. Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула Dragon. Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г. Те ще пребивават на борда на МКС между 1 и 4 месеца максимум. Това е голям успех за компанията "Спейс екс" на Илън Мъск. Тя успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба "Дракон" от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба "Фалкон-9".

Полетът бе отложен 15 минути преди излитането. Следващият опит ще бъде след три дена - в събота.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05