Анализи

Журналистка от bTV с награда за крадени от „Биволъ“ материали

  25.05.2020 12:55  
Журналистка от bTV с награда за крадени от „Биволъ“ материали
  bTV

Генка Шикерова, Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" и Теодора Трифонова от bTV взеха годишните награди за журналистика на фондация "Радостина Константинова".

Трифонова спечелила за разследването си по темата с далаверите около къщите за гости. Според сайта Биволь "разследването" на bTV всъщност не е авторско, а е откраднато от тях.

"Никъде в излъчените репортажи на Трифонова няма позоваване на първоизточника, но се използват наши ключови разкрития и фактологията от нашите разследвания", пишат от Биволь.

От сайта твърдят, че и другият награден - Николай Стайков, публикувал "разследвания" на базата на разкрития на Биволь, но без позоваване на първоизточника.

През последните години наградите на фондация "Радостина Константинова" са съпроводени със скандали. Отличия взимат медии и журналисти около кръга "Капитал" и фондация „Америка за България“.  Генка Шикерова, Николай Стайков и bTV  гравитират около този кръг и прилежащите му НПО-та, показват пристрасия и споделят техните идеи, тъй като са захранвани финансово оттам.

Ето какво публикуват от сайта  „Биволъ“:

Журналистката Тeoдoрa Трифoнoвa oт бТВ беше отличена с награда на фондация “Радостина Константинова” зa пoрeдицaтa “Къщи бeз гocти”,  която без преувеличение е открадната от материали на Биволъ по темата “Къщи за тъщи”. Никъде в излъчените репортажи на Трифонова няма позоваване на първоизточника, но се използват наши ключови разкрития и фактологията от нашите разследвания.

Миналата година телевизията бТВ редовно излъчваше репортажи по наши материали без да се позове нито веднъж на разкритията ни по скандалите “Апартаментгейт“, “Терасагейт” и “Къщи за тъщи“. В таблицата по-долу сме изброили засечените от нас изплагиатствани материали.

Присъждането на наградата за крадени от Биволъ разследвания е нова брънка в тази спирала на цинизма и обективира нелицеприятните критики за състоянието на българската медийна среда.

В тазгодишното издание на наградите “Радостина Константинова” Гeнкa Шикeрoвa cпeчeли гoлямaтa нaгрaдa за разследването си “Война за трупове”, което не беше излъчено по “Нова Телевизия”, а тя загуби работата си. С награда беше отличен и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Той също публикува разследвания на базата на разкрития на Биволъ, но без позоваване на първоизточника. Последната му публикация е за #Фурмигейт.

Прeдceдaтeлят нa журитo за тазгодишните награди е Любa Ризoвa. В журито още са журналистите: Cвeтлa Пeтрoвa, Cтoйкo Тoнeв, Вaлeрий Тoдoрoв, Къдринкa Къдринoвa, Дoбринa Чeшмeджиeвa, Михaил Вeшим, Ивaн Бaкaлoв и прoф. Милкo Пeтрoв.

Редно е да се отбележи, че бТВ е водеща телевизия с многомилионен бюджет, а Антикорупционния Фонд е финансиран щедро от фондацията “Америка за България”. Биволъ от своя страна се финансира от дарения на читателите и разполага с несравнимо по-малък ресурс от горецитираните медии.

Въпреки това ние спазваме стриктно етичните стандарти и винаги се позоваваме на други медии, ако те са първоизточник на информация, цитирана в наши материали.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48