Икономика

Влизането на държавата на пазара на горива ще взриви пазара на имоти, смятат от бранша

  20.05.2020 09:37  
Влизането на държавата на пазара на горива ще взриви пазара на имоти, смятат от бранша
  google

Намеренията на държавата да изгради верига бензиностанции чрез своя държавна петролна компания ще взриви пазара на недвижими имоти, коментира днес пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той допълни, че всеки интерес за изграждане на бензиностанция кара цените на земята да тръгнат нагоре.

Миналата седмица Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да изгради верига бензиностанции в цялата страна и да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Като аргумент за създаването на държавната петролна компания от МФ посочват оптимизиране на управлението на задължителните резерви и предлагане на горива на "максимално ниски цени". Премиерът Борисов поясни, че целта е във времена на криза правителството да има инструмент за защита на населението и да не може никой да прави дъмпинг и да постави държавата на колене.

До 1 млн. лв. е цената само на оборудването

Делчев уточни, че за една бензиностанции в населено място е нужен имот между 1 и 2 декара, а за такава по главните пътища и магистрали - до 6 декара парцел и то при много висока цена на земята. Според него изграждането на една бензиностанции отнема поне година и са твърде оптимистични намеренията стоте държавни обекта да се появят в рамките на този период. Андрей Делчев посочи, че инвестицията само в оборудването е до 1 млн. лева. Той допълни, че изграждането на данъчни складове и бензиностанции е скъпо начинание.

В отговор на въпрос Делчев каза, че в бранша няма притеснения от появата на нов играч в лицето на държавата. Делчев уточни, че тази констатация е на база заявените намерения, без още да е ясно съдържанието на законопроекта, който ще регламентира създаването на Държавната петролна компания.

Противоречие с решенията на КЗК

"Анонсираното от правителството противоречи на досегашните решения на регулатора в този бранш - Комисията за регулиране на конкуренцията. Те казаха, че няма картел, злоупотреби или монопол. А държавата казва: "Искаме да влезем, за да балансираме бизнеса". Чудесно, намеренията им могат да бъдат приветствани", добави Делчев.

Коментирайки оскъпяването на горивата с над 50 стотинки от складовете на едро до някои бензиностанции, което възмути финансовият министър Владислав Горанов, той обясни с това, че има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти и много колонки. "Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица", обясни представителят на бранша.

Делчев припомни, че цените на горивата се определят от пазара и така както има нискотарифни и луксозни авиокомпании, скъпи и евтини ресторанти, така има по-скъпи и по-евтини бензиностанции.

Попитан дали вижда намерения на държавата да вкара нов играч на пазара, Делчев посочи, че вижда единствено желание от страна на държавната петролна компания. Както Борисов, така и вицепремиерът Томислав Дончев отрекоха зад идеята да стоят намерения да се удари бизнеса на председателя на контролния съвет на "Лукойл" Валентин Златев.

За Валери Симеонов логиката е желязна

Темата коментира и съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Пред БНТ той заяви, че 80% от данъчните складове за горива се обслужват от фирма на шефа на контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев. По думите му това не е нормално и трябва да се промени.

"Има желязна логика да се създадат държавни бензиностанции, защото плащаме много високи горива. Последните десетилетия показаха, че държавата трябва да стъпи на този пазар", каза още Симеонов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48