53 нови случая на коронавирус у нас. Общо заразените са 1811

  07.05.2020 09:22  
53 нови случая на коронавирус у нас. Общо заразените са 1811

53 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. От тях в болница са 25 души. Общо заразените са 1811. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

За последните 24 часа са направени 1163 проби. В София новите случаи са 19. От тях 12 са в домове в социални служби.

Излекуваните в страната са общо 384 души или 22 %. В болница са настанени 353 души, като от тях 38 са в интензивни отделения.

Новите случаи се разпределят така: София – 19; Ямбол – 12; Пазарджик - 5; Плевен - 5; Перник - 4; Бургас - 3; Благоевград -2; Враца – 2; Кюстендил – 1.

Има един нов случай сред медицинския персонал и с него общият брой става 192. Заразена е медицинска сестра от „Пирогов“.

На брифинга стана ясно още, че общо 48 медици от спешната болница са заразени с коронавирус. 7 са излекуваните. Очаква се тази седмица да свърши карантината на още 14, които бяха първите заразени в хирургическата клиника.

„Четирима медици са на лечение в „Пирогов“ в средно тежко състояние. Правим всичко възможно да ограничим пораженията. Това не затруднява работата ни, защото имаме изключително голям кадрови персонал“, обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Починалите са 84. Мъж на 67 години е починал в МБАЛ-Велико Търново с придружаващи заболявания и диабет. Другият починал е на 70 години в МБАЛ-Ямбол, който е имал белодробно болест.

Ген. Мутафчийски обясни, че лечението с кръвна плазма се прилага само във ВМА, тъй като болницата разполага със собствен кръвен център и има възможност да набира доброволци с антитела.

„Този метод беше приложен върху двама пациенти. За съжаление, преди три дни почина единият, който беше в по-леко състояние, но имаше придружаващо заболяване – левкемия. Другият пациент, който беше в тежко състояние и интубиран, вече е в добро“, каза началникът на Оперативния щаб.

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че в момента тече изследване на персонала от домове за стари хора, за хора с психически увреждания и открити жилища. „Тяхната бройка е твърде голяма. Над 15 000 са само домуващите, отделно има и персонал. Изследването ще продължи поне седмица и дори повече. Последните цифри сочат 80 заразени домуващи и 30 души персонал. Огромна част от тях са съсредоточени във Видинско – двата дома в Орешец и Кула. Ако е необходимо, здравите ще бъдат извеждани от домовете и ще бъдат настанявани в хотели“, каза той.

На въпрос защо е допуснато заразена пътуваща от Холандия да се прибере у нас директорът на РЗИ-София - Данчо Пенчев, отговори следното: „Жената е била привикана към гранично-здравния контрол. Не е изчакала консултация със специалист. Преминала е през паспортна служба и е била гонена в багажното отделение. Тя е отказала да се върне обратно или да отиде в болница. Информацията за това, че не се е чувствала добре в самолета, е дадена от други две лица, които са били близо до нея. В мига, в който, болни хора кацнат на летище София бързат да напуснат в посока родното им място“.

„Имаше случай, в който термокамерите засякоха двама пасажери с температура 34 градуса. След час тя бе 38 градуса. Те бяха закарани в лечебно заведение. Как бихме могли да знаем дали някой от пътниците не е пил антипиретици?“, пита Пенчев.

 „Имаме покачване за заболеваемостта. Никой не отрича този факт. Все още системата може са се справи с нея. Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите които трябва да проявят съвест и да носят маски в затворените пространства. Наблюдават се нарушения“, заключи Мутафчийски.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19