Икономика

Вижте изискванията за работа на заведенията от утре. БАБХ и РЗИ ще правят проверки

  05.05.2020 21:12  
Вижте изискванията за работа на заведенията от утре. БАБХ и РЗИ ще правят проверки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с Министерството на здравеопазването изисквания към бизнесоператорите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници), за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от утре, 6 май, се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.).

Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

- При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването.

- Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им.

- На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.

- Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението.

- Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

- Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.

- На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.

Бизнесоператорите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.

Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от утре, 6 май.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19