Свят

Франция планира да прави до 700 000 теста на седмица за коронавирус от 11 май

  29.04.2020 10:46  
Франция планира да прави до 700 000 теста на седмица за коронавирус от 11 май

Франция има план за излизане от карантината на 11 май. Но той ще бъде преведен в действие, ако няма влошаване на показателите с броя на заболелите.

В момента предвижданията на научноизследователския институт „Пастьор“ са, че около 11 май може да има между 1000 и 3000 нови случая на ден. Ако се доближи или надмине горната граница, карантината остава и след тази дата.

Ако в действие е добрият сценарий, на 11 май на училище тръгват най-малките, възпитаниците на колежите и лицеите ще почакат поне до юни, защото се оказва от резултатите на изследване преди страната да влезе в карантина, че нивото на заразата в началните училища е далеч по-ниско от това сред тийнейджърите в колежите.

Освен това големите ученици могат да стоят вкъщи и да учат онлайн, докато родителите на по-малките трябва да се върната на работа, особено в условия на тежка рецесия и очакване за спад на БВП с 9%.

Вторият много голям проблем, който остава са маските. Едва от началото на тази седмица започват да се продават в аптеките маски за обикновени граждани, незаразени от вируса. Проблемът датира от 2012 г., когато заради бюджетни съкращения са жертвани запасите от маски.

Друг проблем са тестовете за COVID-19. Правителството гарантира, че около 11 май Франция ще може да прави 700 000 теста за седмица, за да могат да бъдат тествани всички със симптоми и техните контакти.

Планът предвижда всички населени места ще разполагат с екипи, които да изолират заболелите с коронавирус. Това ще става в домашни условия, а ако е невъзможно, държавата ще предлага хотели на разположение на заразените за 14 дни.

Дори да се отменят мерките на 11 май, кината, театрите и големите музеи остават затворени. Ресторантите и бистрата ще чакат решение в края на май.

Футболният шампионат, както и всички колективни спортове ще чакат месец септември.

Междувременно най-обсъжданата тема през последните денонощие е имуномодулаторът, който дава добри резултати върху пациенти в тежко състояние, предизвикано от COVID-19.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08