Свят

Тръмп затваря САЩ за всякакви имигранти

  21.04.2020 10:15  
Тръмп затваря САЩ за всякакви имигранти
  Reuters

Президентът Доналд Тръмп обяви в "Туитър", че ще издаде заповед, с която за неопределен срок ще прекрати имигрирането в САЩ. Тази драстична промяна щяла, по думите му да защити американските работници от конкуренцията на чужденци за техните места, когато икономиката започне да се възстановявава от блокадата заради кронавируса.

Засега подробностите са много малко, не е ясно кога ще бъде издадена тази президентска заповед дали ще засяга и т.нар. неимигрантски и хуманитарни визи и на какво правно основание ще се позове Белият дом.

Според източници на "Ню Йорк таймс" става дума за публикуване на заповедта в следващите няколко дни и тя ще засяга издаването на визи и зелени карти за престой, заселване и работа на американска територия.

Това ще важи и за хора с визи за специализирани видове работа, на които ще бъде казано да не идват в страната.

Източници на изданието, запознати с плановете, казват, че най-вероятно ще се направят малки изключения за особено важни работни места, за които са необходими високо квалифицирани служители.

Администрацията ще откаже да приема и разглежда молби за визи и зелени карти и така на практика ще затвори цялата имиграционна система. Това в някакъв смисъл ще е еквивалент на стената по границата с Мексико, която Тръмп издига срещу нелегалните имигранти.

Какво е "президентска заповед"

- нареждането (executive order) е от президента към федералната администрация и не изисква одобрение и от парламента на САЩ

- правомощията на държавния глава са описани в Член 2 от Конституцията, установяващ изпълнителната власт, процедурите за избиране и отстраняване на президента, както и каква власт и отговорности има

- заповедта не е без контрол, ако се сметне, че може да е неприемлива или неоснователна, тя може да се подложи на преглед от юристи

- Конгресът може да гласува тя да бъде отменена, но президентът има право на вето над такъв закон

- Доналд Тръмп е издал само от началото на 2020 г. общо 14 подобни заповеди.

Страната вече трайно намалява броя на издадените визи - с около 25% за трите години, откакто Тръмп е в Белия дом, т.е. от 617 752 през 2016 г. на 462 422 през 2019 г.

 

Веднага след туита на президента американски журналист припомни, че Департаментът за вътрешна сигурност, който надзирана работата на имиграционната и граничната служби, има само служебно ръководство, защото "Сенатът още не е утвърдил секретар, зам.-секретар, главен юрисконсулт или директори на трите ключови агенции".


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19