Новини

Премиерът Димитър Главчев: Не искам да правя кастинг за външни министри

   
Премиерът Димитър Главчев: Не искам да правя кастинг за външни министри

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" по БНТ служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. в момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

На всичките министри няма как да им проверя биографиите", посочи още Главчев и допълни, че е трудно да няма никой от кабинета, който да не е свързан с ГЕРБ.

"Случаят с Вътев е доста по-различен. Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да поеме, тъй като има забележки към действащите зам.-министри. Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен, но той пак остана с известни задръжки, в случая на Вътев той предпочете да напусне, но и мен не ме удовлетворяваше темпа му на работа", посочи още Главчев.

За Георги Гвоздейков премиерът коментира: "Даже не знам защо го коментираме. Той каза, че може да се справи. Ако бях оставил външния министър да бъде координатор - щеше да е още по-зле. Координаторът не е шеф на щаб, той координира институциите, които провеждат изборите, той съгласува нещата. На първата среща, която беше онзи ден, нямаше никакви противоречия, даже от ЦИК казаха, че са доволни, че се провежда сега. Всички са в комуникация и има предпоставки за честни избори", коментира още Главчев.

"Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн., фискалния резерв - 11 млрд. към 31 март, след това данните нормално се променят, зависи кой каква дата избира. Имаше притеснения, когато се направиха 2-3 млрд. харчове за няколко дни и НС взе решение за спиране на харчовете", коментира още премиерът.

"Нямаше тревожни позиции в Брюксел. Всички осъзнават, че Европейските избори са предизвикателство. Единствено казаха: О, на вас ще ви бъде още по-трудно", когато разбраха, че ще имаме двойни избори", отбеляза още служебния премиер.

"Изглеждам ли ви щастлив? Не особено", коментира още Главчев, когато беше попитан дали се радва от това, че зае поста на служебен премиер. "Ако няма кой друг, ще поема", е заявил той преди да се съгласи за поста. "Хората, които подбрах, смятам, че са балансирани. Ако условието е да няма хора от ГЕРБ, аз почти към го спазил. Даниел Митов знам, че щеше да започне с летящ старт, но тай направи своя избор. Но както казах, аз нямам друг избор". Това няма да породи криза между него и президента, тъй като "имаме добър професионален диалог", посочи Главчев.

"Нямам дългосрочни амбиции, служебното правителство е с кратък срок, трябва да има честни избори и да не спираме България по европейския път за развитие", каза в заключение той.