Икономика Новини

Газпром за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам

   
Газпром за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам

Руският държавен газов монополист "Газпром" отчете загуба от 629 млрд. рубли през миналата година, което е равностойно на 6.84 млрд. долара. Това е първата година с нетна загуба за компанията от 1999 година насам, припомня “Блумбърг“. Приходите на компания са намалели двойно само за една година.

Акциите на енергийната компания поевтиняха 4.4%, което е най-рязкото понижение от повече от година насам, на фона на опасенията на пазара относно перспективите за изплащане на дивиденти. Най-големият акционер на "Газпром" е руското правителство, чийто бюджет е под натиск на фона на нарастващите военни разходи и западните санкции.

Нетната загуба е следствие от ограничаването на газовите потоци към Западна Европа, която беше най-големият купувач на руски газ. Същевременно спадащите цени на газа на фона на топлото време, слабото търсене и препълнените запаси, също допринесоха за загубата на "Газпром".

Приходите от газ за групата на “Газпром“ са намалели с 40% до 4.88 трилиона рубли, се посочва в доклада. Въпреки че "Газпром" продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски държави, през миналата година потоците му към Европа са намалели до най-ниското ниво от началото на 1970-те години. Тази година Руската федерация очаква доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г. Според експерти на „Блумбърг“ дори и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.