Спорт

Нургюл тръгва за турнира на претендентките само с гаджето си

   
Нургюл тръгва за турнира на претендентките само с гаджето си

Нургюл Салимова ще пътува за Торонто на 1 април, съобщи треньорът й Живко Жеков. Три дни по-късно в канадския град започва Турнирът на кандидатите, който ще определи шахматистката, която ще спори за титлата със световната шампионка Дзю Уъндзюн.

Преди няколко дни в Рейкявик завърши Откритото първенство на Исландия, където Салимова се класира втора при жените. Това беше и последния етап от подготовката й за решителните 14 партии в Канада.

Жеков не пожела да обяви треньорския щаб на Нургюл, но той със сигурност ще дава съвети дистанционно от България. Според източници на ekspresso.bg със Салимова в Торонто ще бъде само приятелят й – турският шахматист Сем Ган Гокеран. Той придружаваше и тренираше българката и по време на Световната купа в Баку, където тя спечели сребърния медал и правото да участва в Турнира на кандидатите.

Нургюл ще полза и съветите на Иван Чепаринов, но дистанционно, съобщават източниците ни.

На 3 април е тържественото откриване на Турнира на кандидатите. На следващия ден Салимова ще стартира с черните фигури срещу Анна Музичук. Нургюл победи украинката на полуфинала на Световната купа в Баку.

Останалите двойки в първия кръг са: Александра Горячкина (Русия) – Катерина Лахно (Русия), Лей Тингдзие (Китай) – Тан Джонги (Китай), Вайшали Рамешбабу (Индия) – Хумпи Конеру (Индия).

В следващите кръгове Нургюл ще играе последователно срещу Тингдзие (бели), Рамешбабу (черни), Конеру (бели), Джонги (черни), Горячкина (бели) и Лахно ( черни). Следва втора част, където ще срещне по още веднъж същите 7 шахматистки с разменен цвят на фигурите.

При мъжете жребият отреди в първи кръг следните двойки: Фабиано Каруана (САЩ) – Хикару Накамура (САЩ), Ниджат Абазов (Азербайджан) – Ян Непомняшчи (Русия), Алиреза Фируджа (Франция) – Рамешбабу Прагнананда (Индия), Домараджу Гукеш (Индия) – Видит Сантош Гуджрати (Индия).

Тези осем шахматисти също ще изиграят в Торонто по две партии всеки срещу всеки с разменени фигури, за да определят претендента за световната титла на китаеца Дин Лижън.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14