Жени ще управляват метрото в Москва за пръв път от Втората световна война

15-12-2019           

Московското метро от идната година ще започне обучава жени за водачи на мотриси за първи път от края на Втората световна война, предаде Франс прес и БТА.

Курсовете започват през февруари, уточни кметството на руската столица.

Тази професия исторически беше запазена само за мъже в Русия, тъй като машинистите са вписани в списък с длъжности, вредни за здравето на жените.

Тази норма, основаваща се на твърдението, че е опасно за жените дълго да се помещават под земята, често беше критикувана като лицемерна, тъй като много жени работеха като касиерки или техници в руското метро на повърхността, но с много по-ниски заплати, отколкото машинистите.

През лятото руското министерство на труда обяви, че е преразгледало списъка със забранени за жени професии, като те са били съкратени от 456 до стотина. Новият регламент ще се прилага от 2021 година.

От 2000 година до ден днешен жените в Русия нямаха право да полагат какъвто и да било труд, свързан с вдигане на тежки предмети, управление на автобус, да бъдат моряци, парашутисти или автомеханици.

Московското кметство обаче уточни, че много жени са работели като водачи на мотриси в метрото по време на Втората световна война, тъй като трябвало да заместят мъжете, заминали на фронта.

Обучението трае около година и първите жени, управляващи мотриси в московското метро ще започнат работа през 2021 година.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.