Земята е погълнала трилиони тонове вода

26-11-2018           

Учени от Вашингтонския университет установиха, че глобалната причина за изчезването на трилиони тонове вода е придвижването на тектонските плочи, съобщи сп. "Нейчър", цитирано от БТА. По мнението на геолози и океанолози, с придвижването на тектонските плочи е свързано изчезването на цели морета.

С помощта на сеизмографи учените са извършили изследвания в Марианската падина и констатирали, че в зоните на субдукция Земята поглъща около три пъти повече вода, отколкото се предполагаше досега.

Направените по-късно математически изчисления са показали, че за всеки 1 милион години през цепнатини в местата, където една тектонска плоча се подпъхва под друга, към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода, а откакто съществува планетата, под повърхността й са се просмукали трилиони тонове вода.

При това учените засега не знаят какво се случва с водата, която се оттича по посока на ядрото на нашата планета. Предполага се, че посредством вулканични изригвания голяма част от водата в газообразно състояние се връща в атмосферата, и че цепнатините в зоните на субдукция участват в регулирането на нивото на световния океан.


Анкета

Ще изкара ли мандата си правителството Борисов 3?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.