Зелените яхват протест срещу ЧСИ

24-02-2020           

Всеки път, когато искат да протестират и знаят, че няма да имат никаква обществена подкрепа, „зелените“ правят един и същи финт – присламчват се към друг, по-значим митинг, като го обсебват медийно. И телевизиите винаги се хващат на този номер, пише Труд.

Днес „еколозите“ ще приложат същата схема – техен протест, към който няма интерес, ще се обедини с шествие от поне 1000 души, недоволни от произвола на частните съдебни изпълнители. И двете прояви са планирани следобед в центъра на София.

В случая „природозащитниците“ за пореден път ще викат срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Те отново ще се опитат да окажат натиск над Европейската комисия да не финансира последния участък от аутобана

Кампанията на „зелените“ срещу Струма се провежда от години. Те манипулират, че трасето ще унищожи природата в пролома.

Истината е, че още от 2007 г. „еколозите“ лобират швейцарски консорциум да построи тунел с дължина 16 километра. Този вариант е определен от експертите и официалната власт като много опасен и скъп.

След като през 2018 година Върховният съд окончателно отхвърли жалбите на „природозащитниците“, те започнаха да засипват Брюксел с доноси срещу АМ „Струма“.

До този момент Европейската комисия и Европарламента не са се поддали на манипулативната кампания. Съветът на Европа в лицето на Постоянния комитет към Бернската конвенция също не приема претенциите им.

Затова този път „еколозите“ ще протестират пред сградата на Представителството на ЕК в София. Настояват участъкът от АМ „Струма“ в района на Кресна да бъде изнесен извън дефилето. Искане, което ако бъде изпълнено, ще забави още строежа. Ако това се случи, българските данъкоплатци ще трябва да връщат близо 2 милиарда лева – парите, отпуснати от ЕК за изграждането на всички отсечки от магистралата.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.