Зелената кметица на Младост е броила рушвета

18-04-2018           

По ръцете на зелената кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева са останали следи от веществото, с което са обработени банкнотите.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев изнесе подробности по случая със задържането на кметицата на район "Младост" при показна акция вчера.

 снимка: БГНЕС

Той каза как е хваната Иванчева със 70 хиляди евро, подкуп от изнудвано лице - строителен предприемач. Гешев заяви, че всички по веригата, взели участие в престъпната схема на кметицата са "светнали като коледна елха".

„Лицата бяха задържани по ЗМВР, но стояха с белезници, защото с тях продължиха да се извършват действия. Бе извършен обиск на всяка една жена, освидетелстване на всяка една жена и те „светнаха“. Ако тезата е, че някой е подхвърлил парите, защо са ги пипали. Имаше личен обиск на едната, след това на другата.  Кметицата и зам.-кметицата бяха с белезници, за да не може да пипат нищо. Направихме компромис за зам.-кметицата, като внимавахме какво пипа, защото на нея ѝ стана лошо“, обясни прокурорът.

В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване, коментира Гешев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А".

Освен огромната сума, открита в автомобила на Иванчева в арестувания посредник са намерени и 14 хиляди евро.

Строителен предприемач, който дълги години е живял в чужбина, е потърсил съдействие от КОНПИ, тъй като е бил изнудван от кметицата на Младост. „Имаме множество сигнали и от обикновени граждани за подхода в тази община, а начинът на подхода е обикновен метод на натиск, маскиран с добрите намерения за лоши порочни практики във връзка със строежите в определения район. С години се бавели различни преписки. Тоест преписката се бави, твърди се, че е изгубена и срещу това се иска нещо. Имаше намеци, че се искат пари, но голяма част от хората предпочитаха да не го заявяват писмено, на други е казвано, че за да им се придвижат преписките, трябва да извършат определени облагородяващи в кв. Младост действия. До момента, в който не ги извършат тези действия, не им се придвижват документите. Продължават да се искат още допълнителни неща от тях”, допълни Гешев.

Строителният предприемач пуснал жалба в административния съд в София, в СОС, изслушали са го и общинските съветници, които били възмутени. В един момент се свързват с него посредници, казват му как кметицата е възмутена от него и че проблемът му няма да се разреши. След разговори с посредниците се стига до ситуация, че цената за решаване на този проблем е 500 000 евро. След това се разбират за първата сума от 250 000 евро за 12 000 квадрата РЗП да се раздели на три вноски. Като след първата сума дадена да се придвижат документите му, след като той си изкара разрешение за строеж, също което щяло да е от главния архитект, трябвало следващата сума да се даде и после третата вноска. Строителният предприемач осигурил сумата от 70 000 евро.

Определена беше среща между кметицата, зам. кмета на Младост, посредник – лице, което е бивш кмет на Младост, и съответното лице, което е изнудвано. Не се срещнаха всичките, но кметицата определи срещата къде ще бъде – в центъра на София. Отначало парите трябваше да се предадат срещу ВИАЗ в заведение ”Хепи”, но беше преценено, че там много хора от общината циркулират. Посредникът се свърза с кметицата и зам .-кметицата на кафето на „Кристал” пиха кафе два часа – взеха си парите, посредникът си взе 14 000 евро от тези 70 000 евро, която е неговата част. Взе си парите, разделиха се и тръгнаха в различни посоки. Ние задържахме посредника и се предприеха действия по спиране колата на кметицата.

Светнаха всички като коледни елхи. Парите не бяха в багажника, а в колата на задната седалка в кашон, подчерта Гешев.

На кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева ще й бъде повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери, което е особено тежък случай. Иванчева я грозят от 10 до 30 години затвор, конфискация на част или цялото имущество. Това е работното обвинение по отношение на кмета, зам.-кмета на и бившия кмет на „Младост”, т.нар. посредник, обясни Иван Гешев.

Той разясни, че в рамките на досъдебното обвинение е възможно да бъдат конфигурирани и други престъпления, включително организирана престъпна група, пране за пари и каквото още обвинението прецени.

Припомняме, че кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана на ключовото столично кръстовище пред Спортната палата на 17 април, където бе държана, окована с белезници повече от пет часа.

Тя бе задържана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия, и спецпрокуратурата с подкуп. В момента, в който спецполицаите започнаха да броят парите, извадени от колата, кметицата се провикна: "Тук има пари, аз нямам адвокат". Иванчева стоя права през цялото време, заобиколена от полицаи, а районът около Министерството на спорта бе отцепен.

В хода на акцията разследващи влязоха и в Община Младост, която бе затворена до края на работния ден. Арестувана бе и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. /БГНЕС

Наглата19.04.2018 г., 09:15 ч.

Представете си колко още парички е прибрала от инвеститорите, които не са подали оплакване и са си замълчали. Този нагъл приом на изнудване е запазена марка на партията на Зелените, които подкрепиха Иванчева и и помогнаха да стане кмет на община Младост.

Рали18.04.2018 г., 21:13 ч.

Колко типично „зелено“ поведение. Само за кинти ламтят.

Стоян18.04.2018 г., 18:51 ч.

Поредното доказателство за посвемесната зелена корупция!

Роби18.04.2018 г., 15:08 ч.

Ясно, че е броила. И ясно, че се прави на неподкупна божа крава. Ясна ми е работата отсекъде.

Cooper18.04.2018 г., 14:29 ч.

Това, че е зеленеа автоматично ме води към това, че е подкупна...сори,ама такова име си изградиха вече зелените

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.