Защо никога не трябва да замразявате пак сладолед, ако е разтопен?

10-08-2018           

Лятото е един от сезоните, когато е много вероятно да си докарате хранително отравяне. Като едни от най-опасните продукти в това отношение се смятат месото и яйцата. И макар че взимате предпазни мерки, като да опечете хубаво бургерите и да сварите добре пилешкото, опасността може да се крие където най-малко я очаквате: в студените десерти, които консумираме за разхлаждане.

Освен това през лятото повече хора ходят на пикници и барбекю, като по този начин се лишават от сигурността в кухнята - мивката за измиване на ръцете и почистване на съдовете и контролиране на температурата на храната - в печката или запазването й в хладилника. 

Обичайните причини за отравяне са бактериите като Empylobacter, Salmonella, Е. coli и Listeria, които много бързо се развиват в храните. Те са отлична среда за размножаването им. Когато ядем заразена храна, тялото ни реагира със симптоми като стомашни спазми, диария, повръщане, гадене и загуба на апетит.

Ето защо освен добре известните рискове от диабет и затлъстяване, сладоледът има потенциала да ни разболее. Това може да стане, ако той след като е закупен се размрази, а след това се сложи отново във фризера.

Сладоледът се топи доста бързо при стайна температура, а съставките от мляко, захар и сладки сосове са перфектна среда за бактерии като Listeria, които се развиват при разтопяването и повторното замразяване.

 Освен това яденето с лъжица директно от кутията сладолед също е много опасно, тъй като може да се замърси целия продукт с бактерии./Блиц

 


Анкета

При извънредни избори за кого бихте гласували?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.