За първи път в историята на Сингапур! Жена мюсюлманка стана президент

13-09-2017           

Мюсюлманка от малайското малцинство стана днес първата жена президент на Сингапур, но събитието беше помрачено от критики за протичането на изборите, съобщиха Ройтерс и Франс прес. 

Халима Якоб, бивша председателка на парламента, зае автоматично президентския пост, след като двамата й потенциални съперници бяха елиминирани от надпреварата, защото не отговаряха на критериите. Един от тях предвижда кандидатите, идващи от частния сектор, да са ръководили най-малко три години компания с капитал от минимум 500 милиона сингапурски долара /310 милиона евро/. 

Нито един от съперниците на Якоб - Салех Марикан и Фарид Хан, не отговаряха на това изискване и избирателната комисия обяви бившата председателка на парламента за победител, без да са проведени избори. 

63-годишната Халима Якоб, която е мюсюлманка и ходи със забрадка, беше избрана за председател на парламента през 2013 г., а през август подаде оставка, за да участва в президентската надпревара. 

Също за първи път в историята на Сингапур президентският пост се поема от представител на малайската общност в резултат на конституционна реформа от миналата година, целяща да гарантира достъпа на различните етнически общности до висшия държавен пост. 

Избирането на Халима Якоб предизвика критики и подигравки в социалните мрежи, отбелязва АФП. "Избрана без избори, що за шега", написа един потребител в страницата си във Фейсбук. "Оттук нататък ще я наричам привилегированата президентка", посочи друг./Блиц


Анкета

Кой подкрепяте във войната между президент и премиер?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.