Яденето на сладолед в горещо време може да е опасно

13-06-2019           

Ако ядете сладоледа бързо в горещо време, се получава рязко охлаждане на горните дихателни пътища. Това застрашава от появата на остри респираторни заболявания. Това каза Андрей Тяжелников, главен специалист в Московската служба в интервю за "Москва Сити" за опасностите от сладоледа в горещо време.

"Това, което влошава ситуацията, е рязкото спадане на температурата - тялото е загрято от топлина, а храната, попадаща вътре е студена, което причинява допълнителен стрес за организма".

Медикът обясни, че сладоледът трябва да се яде бавно и леко разтопен, като добави, че приемането на напитки трябва да става на малки глътки.

Според него, в жегите е по-добре да се даде предимство на обикновена вода, плодови напитки, чай, както и вода с лимон и плодове.

В същото време е добре да се откажем от кафе, сода и млечни шейкове, които съдържат много захар, мазнини и аромати. "Ако искате нещо млечно, е по-добре да пиете само мляко или киселомлечни напитки: кефир, кисело мляко, айран."

Ръководителят на проекта на Руския съюз на производителите на сокове Людмила Хомич каза, че най-добрата напитка в горещо време е ябълков сок, разреден с вода. Тази напитка е оптимална за утоляване на жаждата и възстановяване на баланса на сол в организма.

Източник: БГНЕС


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.