Вижте как върви строежът на стадион "Варна" от ТИМ

10-01-2019           

Снимки от птичи поглед на дрона „Морско око“ показват нагледно как се движи строежът на стадион „Варна“ и какво е свършено до момента, научи Moreto.net.
Още през октомври миналата година представителят на Общински съвет в дружеството „Спортен комплекс Варна“ Димитър Карбов заяви, че 2/3 от работата вече е свършена. Кога проектът щял да бъде изцяло приключен зависело от това дали са осигурени нужните средства.
„В никакъв случай няма да спазим това, което предварително бяхме поели като ангажимент по отношение на срока. В крайна сметка всичко опира до финансиране и когато го няма, няма как и да спазим този срок. Призовавам за още малко търпение. Чисто технически е възможно изграждането да приключи до края на 2019-та, но всичко зависи от това дали има средства.“, коментира Карбов.
В дружеството „Спортен комплекс Варна“ Община Варна притежава 35%. Останалите акции са собственост на „Химимпорт“ АД. 
Историята на проекта за строеж на стадиона 
„Спортен комплекс Варна“ е създаден през 2005 година с идеята стадион „Варна“ да се реновира и поддържа, а „Химимпорт“ да поеме финансирането на футболен клуб „Черно море“. Община Варна влиза в акционерното дружество с апортна вноска от 12.1 млн. лева, които представляват земя с площ от 154 000 кв.м. Срещу това участие Община Варна получава 35% в акционерното дружество. „Химимпорт“ се включва с 22 млн. лева, което е 65% от дяловете на дружеството. 
По първоначални изчисления за ремонт на съществуващото съоръжение са необходими 15-17 млн. лева. Впоследствие се взима решение за вдигане на изцяло нов стадион. Първата копка е направена през 2007 година. Малко по-късно старото съоръжение е разрушено. Започва проектиране. Начертана е идеята за стадион с 32 хил. места и инвестиция от 200 млн. евро. Започват дейности по подготовка на терена. Първият обявен срок за завършване е до 2009 година. След това е удължен до 2011 година. Междувременно обаче започва световната икономическа криза, което налага промяна в плановете. 
Проектът за стадиона е готов през 2010 година. Изпълнението обаче се спира предвид кризата и започва да се търси вариант за преработка с цел намаляване на стойността на необходимите инвестиции. Окончателните технически и работни проекти са готови през 2014 година. Предвижда се капацитет от 22 хил. седящи места. Стойността е 70 млн. лева. Включен е и 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли.

Сн.: Морско око

 

Сн.: Морско око

 

Сн.: Морско око

 

Сн.: Морско око
 
 

Калоян10.01.2019 г., 13:33 ч.

Снимките са стари. Сега напредъкът е още по-голям.

Стоянов10.01.2019 г., 08:45 ч.

Така като гледам доста добре се движи строежа през последните месеци. Скоро ще можем да му се радваме в завършен вид.

Анкета

Отнемат ли ви предимството на пешеходна пътека?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.