В Япония ще строят копие на Нюрбургринг

25-02-2018           

"Нюрбургринг" е класическа състезателна писта, намираща се в северозападната част на Германия. През миналото тя е известна с участието си в календара на Формула 1, както и със зрелищната катастрофа, от която едва излиза жив Ники Лауда през 1976 г.

Именно заради многото инциденти, конфигурацията на "Нюрбургринг" е значително скъсена през годините - с оглед на безопасността. Въпреки това, класическото трасе, известно като Северната дъга или Нордшлайфе, продължава да функционира и днес, с минимални промени спрямо миналото.

И докато все още на него се провеждат официални състезания от различни по-малки шампионати, то е най-известно с това, че почти всички автомобилни компании тестват върховите си разработки именно там.

Защо? Защото 20.7-километровото германско трасе е перфектната комбинация от всичко необходимо, с което един автомобил със спортна насоченост трябва да може да се справя. Дълги прави, остри завои, голяма денивелация, технични участъци, различна настилка, обратни виражи и т.н. "Нюрбургринг" е перфектната открита лаборатория, и това е признато от мнозина специалисти по света.

Снимка 342082 

Toyota също добре знаят какво представлява "Нюрбургринг", затова и по последна информация японците възнамеряват да инвестират милиони в строежа на нов тестов комплекс в Япония, в рамките на който ще има и копие на "Нюрбургринг".

Според публикация в местното издание Nikkei Asian Review компанията планира да построи впечатляващ нов център за проучване и разработка в покрайнините на град Нагоя в префектурата Айчи. В комплекса ще има 11 състезателни писти, а една от тях ще репликира конфигурацията на "Нюрбургринг".

Разбира се, копието няма да бъде абсолютно достоверно, а по-скоро ще бъде умалена версия на германската писта. Тестовите пилоти на Toyota ще трябва да се задоволят с 5.3-километрово трасе, което обаче също ще включва всички характеристики на "Нюрбургринг".

Новата писта ще бъде ползвана за изпробване в тежки условия на управлението и спирачките на новите модели, което ще подсигури, че бъдещите коли на Toyota ще отговарят на най-високите стандарти за безопасност и качество. Моделите, разработени на новия изпитателен полигон, ще бъдат пласирани както на традиционните пазари на Toyota в Северна Америка и Европа, така и на развиващите се пазари в Южна Америка и Индия.

Общата стойност на инвестицията е колосалните 2.8 милиарда долара, но според изчисленията новият комплекс е необходим на компанията, тъй като сегашните съоръжения от подобен тип работят при максимално натоварване, а в бъдеще се очакват все по-иновативни технологии, които ще трябва да бъдат изпробвани в реални условия, преди да бъдат пуснати на пазара. В тази връзка по-голямата част от 11 трасета в комплекса на Toyota ще бъдат подходящи за изпитания и на електромобили.

Впечатляващото съоръжение трябва да заработи до 2023 г., а първоначално в него ще работят 3300 служители. Впоследствие се очаква да бъдат назначени нови 550 души.

/lifestyle.bg


Анкета

При извънредни избори за кого бихте гласували?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.