В Италия разследват дали от наши ВЕЦ са източени 40 млн. евро

10-11-2019           

Прокуратурата в Италия започва разследване дали от български вецове са източени 40 млн. евро. Това става ясно от публикации в италианската преса, предаде 24 часа.

Проверката е след сигнал от българския бизнесмен Желю Ганчев. В началото на тази година той става акционер с 42% в “ПВБ Пауър България”, която има 5 веца на р. Искър. Другите съдружници са италианските фирми Finest, Alperia и Dolomiti Energia Holding. Ганчев се натъкнал на смущаваща информация относно финансовите потоци на дружеството. Пред италианската преса той посочва, че въпросните 40 млн. евро са отишли за лично облагодетелстване на граждани на България и Италия. Отклоняването на средствата ставало през годините във връзка със строежа и експлоатацията на „ВЕЦ Своге” АД и „ВЕЦ Марица” ЕООД, собственост на “ПВБ Пауър България”. Имало договори на завишени цени. Ганчев дава пример - фирма “Инжектосонд България” извършила строителни дейности за 12 млн. евро. Парите са платени от „ВЕЦ Своге”, но управителят му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него фирма. Фирма “ФЛИ Баруци Италия”, която извършила монтажни дейности, платила комисиони към фирма на управителя на “ВЕЦ Своге” за над 440 000 евро. “HIS Хидроинженеринг Германия”, която е доставила турбини, платила комисиона над 400 000 евро.

За изграждане на централи по проекта „ВЕЦ Марица” били отпуснати като заеми 7,5 млн. евро. Голяма част от тези средства обаче се върнали към собствениците на три италиански дружества. Управителят на „ВЕЦ Своге” също получил част от средствата, твърди Ганчев. Италианските му съдружници твърдят, че ще направят проверка, но имат съмнения, че Ганчев иска да купи цялата фирма и с твърденията за злоупотреби се опитва да свали цената.


Анкета

Подкрепяте ли да се плащат данъци за апартаментите в Airbnb?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.