В Германия отбелязват 30 години от падането на Берлинската стена

08-11-2019           

Германия отбелязва 30 години от падането на стената, която разделяше Европа.

Преди 30 години Бранденбургската врата все още е най-охраняваната зона в Европа. След есента на 1989 г. от разделен град Берлин се превръща в един от съвременните мегаполиси.

Социологическите проучвания показват, че у германците все още има усещане за разделение между източните и западните провинции. Но в Германия вече израстна и едно ново поколение отвъд Стената.

Когато в Берлин се отваря най-охраняваната граница в Европа на метри от Стената се ражда Джамила.

 „Родена съм в болница „Шарите”, която тогава е била директно до границата на Инвалиденщрасе. Моите родители гледали през прозорците към улицата как се стичат много хора в посока на граничния пункт”, разказва Джамила Ал-Юсеф, информира bTV.

Джамила е дете от смесен брак. Майка ѝ е от Източен Берлин, а баща ѝ – от Палестина. За разлика от родителите си Джамила никога не е живяла в разделения Берлин: „Аз съм берлинчанка и съм израснала с това, което е останало от стената на „Потсдамерплац” и покрай Щрее. Но въобще не мога да си представя как е било тогава. Виждала съм стената в Палестина, но че това е било тук, че Берлин е бил разделен – това за мен е напълно непонятно”.

Историята на разделения град оживява отново върху запазената част от Стената. За Джамила Берлин е градът, който среща различните култури. Като музикант тук открива „другите герои”.

„Ние искаме да направим видимо богатството да сме различни. В моя състав свири музикант от Сирия, аз имам палестински корени, барабанистът ни е от Полша, китаристът от Колумбия. Ние имаме щастието да можем да пътуваме из света, да идваме от различни региони и искаме да покажем това”, разказва Джамила.


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.