Туроператори искат оставката на Ангелкова

25-03-2020           

Туроператори искат оставката на Ангелкова, настояват за ваучери до 2 години за отменена почивка, а не да връщат пари

Туристически агенции предлагат промени в Закона за туризма, които да гласят, че туроператорът трябва да върне парите в 14 дневен срок под формата на ваучер с валидност 2 години. Представители на туристически агенция изпратиха писмо с тези искания до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на туризма Николина Ангелкова.

В него туроператорите посочват, че ако тези промени не станат факт на 1 април повечето агенции ще обяват фалити.

Агенциите не са съгласни с предложението на ресорното министрество , ако туристите не се възползват от ваучерите да могат да си получат парите на 100% и искат оставката на министър Ангелкова.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО

Г-ЖА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА

МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА НА Р БЪЛГАРИЯ

СОФИЯ, 25.03.2020

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Пишем Ви това писмо във връзка с указанията от 24.04.2020 г.

С тези указания вие обрекохте на сигурен фалит почти всички туроператори в България.

Искаме да ви обясним с няколко думи нашата ситуацията.

Работата на туроператора е да прави туристически пакети. За да можем да извършваме тази дейност, ние предплащаме всички туристически услуги на контрагентите ни месеци напред, базирайки се на резервациите от нашите клиенти. Като бранш, генериращ над 4 милиарда оборот годишно не е чудно, че предплатените суми от туроператорите към авиокомпании, хотели и чуждестранни агенти към момента надхвърля милиони евро. Всички тези плащания могат лесно да бъдат доказани с банкови извлечения от всеки един от нас.

За да възстановим авансите на нашите клиенти, ние трябва първо да ги получим от чуждестранните ни контрагенти. Но във връзка с безпрецедентната ситуация в международен мащаб всички наши контрагенти в чужбина, хотели и авиокомпании, взеха жизнено важното решение за оцеляването си, да прехвърлят получените суми за ползване в бъдещ период, за да не бъдат загубени. И това тяхно решение беше подкрепено на институционално ниво от техните министерства. Преди дни излезе и официалното становище на френското министерство сумите да се заменят с ваучери.

Сама може да проверите условията на авиокомпаниите, нито една не връща суми от групови резервации, а всички прехвърлят за бъдещ период.

Защо ни притискате да направим нещо, което е невъзможно?

Ако приемем решението Ви, това означава че на 01.04.2020 г. почти всички туроператори ще бъдат принудени да обявят фалит, прехвърляйки задължението за възстановяване на сумите на застрахователните компании. И имайки предвид милионите, които ще се дължат и те няма да могат да издържат. По този начин голяма част от клиентите ще изгубят завинаги внесените суми. Какво ще им обясните тогава?

В същото време хиляди служители от туристическия бранш ще останат без работа и ще очакват помощи за безработни, тоест още един проблем, който ще легне на плещите на държавата. Готови ли сте да поемете и това?

А решението е толкова просто, единствено да ни се даде възможност да извършим предплатените услуги в 2-годишен срок. Ние не искаме да нарушаваме никакви закони или директиви, искаме само връщането да стане под формата на ваучер за бъдещ период.

Когато давате съвет пари или ваучер, Вие всъщност казвате на клиента да си иска парите. И без това натискът върху нас е огромен, напрежението е непосилно, обидите и заплахите денонощни.

След края на извънредното положение Всички заети в сектора ще бъдем на улицата пред Народното събрание и няма да си тръгнем, защото няма къде да отидем. Това ще бъде краят на цял едни бранш.

На всеки човек е ясно, че нашият сектор е най-силно засегнатият от кризата КОВИД-19 и няма да можем в рамките на месец /както предлагате / да възобновим работа и да генерираме такива приходи, че да можем да възстановим сумите на клиентите.

В по-голяма си част туристическите фирми в България са малък бизнес, в който всички служители са като част от едно семейство. Често и самите фирми са семейни. Как да кажем на тези хора: „Вървете си, до тук беше.“

Защо в първия момент, в който се изправихме пред това предизвикателство, ние трябва да затворим бизнеси, някои с почти 30-годишна история, само заради едно неправилно според нас решение.

Нашето предложение е:

Чл.88 и чл.89 да гласят, че туроператора трябва да върне парите в 14 дневен срок под формата на ваучер с валидност 2 години.

Молим Ви да бъдем чути и да се срещнем, за да работим заедно. Ние сме на една и съща страна. Нека спасим заедно българския туризъм.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.