Тровят врачани със софийския боклук

21-11-2019           

Циментовият завод „Холсим”, разположен край врачанското село Бели извор ще гори част от генерираните RDF отпадъци на София. От дружеството са поискали 58 лв. на тон. Другото място, в което ще се горят столичните боклуци е обединението "БДТ Садината", което включва две от свързаните с Христо Ковачки електроцентрали. Цената им стига до 60 лв. на тон в зависимост от вида и количеството боклук и ще бъдат платени от софиянци през такса смет, тъй като няма конкурентна оферта. Това стана ясно в сряда, след като бяха отворени ценовите оферти в търга на Столичната община, съобщава „Капитал”. По тези договори в следващите три години ще бъдат платени над 30 млн. лв., тъй като София не разполага със собствена инсталация за оползотворяване на отпадъци. Отделно за транспортирането на RDF до съответните централи и заводи ще бъдат платени още 14 млн. лева.

Проучване на „Капитал” е установило, че циментовият завод "Холсим", ще гори 80 хил. тона годишно, за което ще получи близо 16.4 млн. лв. Ценовите предложения за основните обеми отпадъци са малко по-ниски от тези на Ковачки - 58 лв. вместо 60 лв. за тон нешредиран RDF. За останалите фракции офертите са еднакви, допълва „Капитал”.

Първоначално поръчката за изгарянето на боклука беше разделена на общо пет позиции. Първите две - за по-големите количества от 70 и 80 хил. тона, а останалите три - за изгарянето на по 10 хил. тона при цена от близо 1.8 млн. лв. за тригодишния период. За тях обаче не се явиха кандидати въпреки удължавания срок и в крайна сметка процедурите бяха прекратени. Впечатление прави и липсата на активност от страна на останалите циментови заводи, които досега приемаха софийският RDF - "Девня цимент" (75 хил. т на година) и "Титан Златна Панега" (25 хил. т). Едно от обясненията за това вероятно е, че софийският RDF е с много лошо качество (висока влажност и негорими примеси), което затруднява оползотворяването и го прави не толкова ефективно.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.