Тончо Токмакчиев: Първата ми задача ще бъде София - свободна от пластмаса и шахтите по булевардите

22-10-2019           

"Ние не отиваме в общинския съвет да доказваме остроумие и да правим популизъм, а да работим за града", каза кандидатът за кмет и общински съветник от Партия на зелените, съобщава Оffnews.bg.

Защо решихте да се кандидатирате за кмет и общински съветник на София?

- Преди да се впусна в надпреварата за кметските избори, имах няколко предложения да се включа в листи, в инициативни комитети и т.н. За мен това е проява на гражданска позиция. Приех предложението като гражданска квота на Партия на зелените, на която не съм член. Въобще на никоя партия. За мен е важно в общинските съвети да влизат доказали се професионалисти, хора, свободни да взимат сами решения и имащи представа за развитието на градовете. Управлението на един град се нуждае от адвокати, лекари, артисти, инженери, архитекти, художници.

Как трябва да изглежда София през Вашия поглед?

- Основното ми послание в кампанията за кмет и общински съветник от Партия на зелените е София за 4 години да стане град свободен от пластмаса. Тя е навсякъде - по градинки и тротоари, веят се пликчета по дървета и храсти. Гледката е особено тъжна и грозна през зимата, когато всичко се вижда. На запад вече мислят в тази посока и на много места влизат забрани за използването на пластмаса. Втората ми важна цел ще бъде да се заставят фирмите, които са печелили обществени поръчки за ремонти, да си поправят шахтите по улиците и булевардите на столицата. Из целия град няма нито една шахта, която да е направена, както трябва. Колите правят слаломи между пропадналите капаци. Да не говорим какви пари отиват за поправки на автомобилите, а и физическото усещане е ужасно. Минаваш през шахтата и се чува едно "дум". На някой тези мои приоритети може да се сторят маловажни, но те създават чувство за мърлявщина и изхабени пари за несвършена качествено работа.

Некачествените ремонти са едни от най-големите и видими проблеми за столичани. Според вас как може да се реши този проблем?

- В тази връзка смятам, че е много важно да се възстановят ликвидираните 24 общински предприятия за ремонти в столичните райони. Това са така известните БКС, които в доста градове по страната съществуват. София е изградена от 38 населени места. Това не е само центърът на града. Трябва да се обърне внимание на кварталите и селата. Там също живеят столичани. Скоро си говорих с Катето Евро. Тя живее в "Кокаляне" и ми каза, че там постоянно са подложени на режим на тока. По кварталите имат проблеми с почистването на улиците, лоша инфраструктура, липса на канализация през зимата и с отоплението също. Говорим за чиста околна среда, а нямаме газификация на крайните квартали. Там всички са на твърдо гориво. При възстановяването на общинските предприятия, БКС ще могат да решават бързо проблемите с дупки, шахти и почистване на кварталите и селата.

Повечето кандидати залагат на развитието на Витоша. Каква е Вашата идея?

- Достъпът на софиянци до Витоша трябва да стане по-лесен. Планината е оставена на произвола. Съоръженията там са на поне 50 г. Моята дъщеря, когато беше на 6 г., ходеше там на ски - училище. От тогава нищо не е мръднало. Трябва да имаме достъп от центъра на София до Витоша по най-лесен начин.

С интерес следя проекта за съединяването на метрото при Ринг мола и Икеа с удължаването на кабинковия лифт над околовръстното. Вече има утвърден подробен устройствен план. Така много лесно от метрото директно се качваш на лифта и за 15-20 минути стигаш на "Алеко".

В момента хората се качват с коли. Има и автобуси, но те са дизелови и одимяват планината. Аз съм един от хората, които по няколко пъти годишно качват "Черни връх". Виждам събота и неделя как се затрупва паркът с коли. Минаха 15 години, откакто общинарите в София приеха, че не могат да управляват ефективно въжения транспорт на Витоша и го продадоха. Преди това той беше на загуба и беше разпокъсан между много собственици. Парадоксално, през същите 15 години, общинари, коментатори и НПО-та спориха и настояваха, че именно те, а не собственикът на лифтовете, инвестирал милиони в покупката, знаят как да подменят старите с нови. А всъщност, нещата могат да бъдат много по-рационални. Канят се световни фирми, които са производители на такъв тип съоръжения. Задават се параметрите. Те казват къде, какви и с какъв капацитет лифтове трябва да се построят, за да са удобни за туристите. Ще дам пример с Княжевския лифт. Той не работи от 1995 г. Вече почти четвърт век държава и община не могат да решат проблема с възстановяването му. Той не само трябва да се модернизира, а да се удължи до "Златните мостове", "Ветровала", "Офелиите" и до "Конярника". Същото е положението и с Драгалевския лифт. Гледал съм архивни кадри - открит е през 1956 г. от Вълко Червенков. Свършва на "Голи връх" в нищото, до "Торфено бранище". Разбира се, че трябва да се удължи до "Щастливеца" и "Алеко" за удобство на туристите. Трябва да се възстановят и лифтовете "Спас", "Боби" и "Заека". Романският лифт, който също е затворен, трябва по най-бързия начин да се подмени. За да се случи това, Общината трябва да настоява да се променят законите, плановете и наредбите, така че да се създадат предпоставките за възможната модернизация. Защото сега тя е блокирана от противоречия в законодателството.

Аз съм скиор. Карам в Боровец, Пампорово и Банско. Навсякъде въпреки трудностите подновиха съоръженията и са нови. Единствено на "Витоша" от 15 години нищо не се случва и в далечното минало останаха състезанията по ски, където участваха по 4-5 хиляди деца и ученици. Лошото състояние на "Витоша" е голям дълг на общината към софиянци.

Как можете да помогнете за развитието на културата в столицата?

- В момента всички културни събития в София са съсредоточени в центъра. Големи европейски столици организират голяма част от културните си събития в предградията и по кварталите. Това може да се направи и тук. Естествено, метрото е предпоставка за добра комуникация между всички части на града. Това е най-удобният транспорт и е символ на престиж за един град. Един от най-успешните президенти на САЩ е Роналд Рейгън. Той е колега актьор. Арнолд Шварценегер - много голям актьор, беше губернатор на Калифорния. Можеше да стане и президент, но не е роден в САЩ. Много такива случаи има на хора на изкуството, които са се занимавали успешно с такъв тип обществена дейност. Не само в чужбина, но и у нас има актьори в българската политика. Това са Стефан Данаилов, (който се надявам да се оправи), Евгени Будинов, Нона Йотова и др.

Какво ще правите ако станете кмет или общински съветник. Ще напуснете ли сцената?

- Категорично не! Винаги съм имал много ангажименти и работа. Това не ме плаши. Аз няма да се откажа от това да играя. Според мен общинските съвети трябва да са като църковните настоятелства. Хората, които са най-изявени и най-отговорни, са били избирани от народа. Трябва да се изпълни системата с различни и качествени хора от всички професии. Не само политици. Нужни са професионалисти. Аз в моята професия, вече в продължение на 30 г. постоянно съм пред публиката, пише се за мен, говори се за мен, къде хубаво, къде лошо, но такъв е животът на хората, които са известни. Колкото съм прочел, има хора, дето два-три вагона книги ни делят. Само пиесите, които съм изиграл, те една от тях не са прочели. Много е важно в общинския съвет да влизат четящи хора. Моят девиз е "Добри дела за София". Трябва в Общинския съвет да се вземат добри решения, които да водят до добри дела за града. Лошо впечатление прави, че в Столичния съвет често решенията се вземат по партийни причини, а не рационално в полза на обществото. Също и отношенията между съветниците надхвърлят добрите нрави и възпитание. Ние не отиваме в общинския съвет да доказваме остроумие и да правим популизъм, а да работим за града, затова трябва да оставим празното партийно говорене и да си вършим работата, за която сме пратени там. Ако всеки един от 61-те общински съветници свърши по две неща, това ще са 120 решени проблема. И така София ще стане по-добър град за живеене.

Може ли да се спре презастрояването на София и да се увеличат зелените площи?

- Парковете, градинките и междублоковите пространства трябва да бъдат поддържани, но и ние гражданите не трябва да стоим пасивни. Общината не може и няма възможност да се грижи за всички междублокови пространства. Затова ще настоявам общината да предоставя на етажната собственост безплатни косачки и инструменти, както и залесителен материал. Хората трябва да се научат, че средата за живот зависи най-вече от тях. Аз съм всеки ден в Южния парк, до който живея. Когато е хубаво времето в почивните дни, се струпват там десетки хиляди хора и в целия парк има само една тоалетна. От там хората тръгват по нужда из целия парк. В края на краищата това са нужди. Не можеш да ги спреш. Това е голям проблем за града - липсата на тоалетни. Поради многото лоукост компании, София вече се посещава от стотици хиляди туристи. И никъде в града няма и една функционираща чиста тоалетна. Това не е добра атестация.

Още по-лошо е положението с кучетата. Затова искам разделение на градинките за децата и кучетата в парковете на града. Като баща, дядо и собственик на куче, ще настоявам в софийските градинки и паркове да има стриктно разделение между площадките, където играят деца и местата за разходки на домашните любимци. Обичам да съм сред природата. Парковете на София и Витоша са белите дробове на нашия град. Затова трябва да ги пазим, развиваме и правим достъпни за хората.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.