Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000

22-04-2019           

Наказателни процедури и тежки глоби ще наложи Европейската комисия (ЕК) на България, ако правителството в София не приеме промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), научи „Труд“ от свои източници в Брюксел.

С корекциите в нормативния акт Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще сложи ред в хаоса, създаден от „еколозите“ от коалицията „За да остане природа в България“, очертали границите на Натура 2000 у нас преди 12 години.

Въпреки заплахата от тежки наказания от ЕК, промените в ЗБР вече втора седмица отлежават в Министерския съвет. Те бяха в дневния ред на заседанието от 10 април като точка 4Б. От стенограмата на правителствения сайт се вижда, че одобряването на текстовете е „отложено за доуточняване“ от премиера Бойко Борисов. С това отлагане министър-председателят вкарва България право в капана на наказателните процедури и глобите, които могат да достигнат десетки хиляди евро на ден.

За картирането на Натура 2000 у нас „еколозите“ са получили 9 милиона лева. Но вместо да свършат реална работа, „придодозащитниците“ са очертали зоните по така наречените прогнозни методи и са вкарали 34.8% от България в екомрежата. Тоест те са подменили европейската методология, която изисква реални данни за разпространение на растителни и животински видове. Всичко трябва да е потвърдено с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Това са документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на Натура 2000 – „еколозите“ са работели наизуст по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

Сега с промените в ЗБР МОСВ, ръководено от министър Нено Димов, предлага: за да бъде включена дадена зона в Натура 2000, това да става на базата на реални доказателства, че отговаря на изискванията на мрежата.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „еколозите“ се опитват да провалят промените в ЗБР.

Но в ЕК са наясно, че европейското финансиране по ос „Биоразнообразие“ отива за опазването на зони, които не отговарят на понятието „защитени“. В Брюксел от години са на мнение, че това е прахосване на парите на европейските данъкоплатци и ще започнат наказателните процедури, ако промените в ЗБР не бъдат приети.

В същото време „природозащитниците“ от „За да остане природа в България“ лъжат, че именно корекциите в нормативния акт ще ни докарат евросанкции, тъй като щели да се вадят зони от Натура 2000. Но не отговарят на въпросите защо преди 12 години са вкарали в европейската екологична мрежа военното летище край Балчик, гробището на село Топола, хвостохранилището на голяма минна компания и около 700 000 терена на 1 200 000 частни собственици.

Земята на 1.2 млн. българи е в защитени зони: Задават се стотици хиляди съдебни искове

Пред кабинета има още един проблем, ако корекциите в ЗБР не минат – в Натура 2000 „еколозите“ са вкарали земите на близо 1 200 000 частни собственици, които на практика не могат да се разпореждат с тях. „Труд“ научи, че тези хора вече се сдружават и скоро ще бъдат образувани хиляди дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В чл. 1 алинея 1 от нормативния акт е записано: „Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност“.

Специалисти по право обясниха пред „Труд“, че хората с имоти в Натура 2000 имат правни аргументи да търсят правата си чрез този закон. На практика те не могат да разполагат със земите си. Защото през годините „еколозите“ са наложили заблудата, че в тези защитени зони не може да се извършва никаква човешка дейност. Това е лъжа, но държавата винаги се съобразява с претенциите на „природозащитниците“ и им помага за спирането на ключови инвестиции в Натура 2000. При положение, че тя заема 34.8% от територията на страната, пропуснатите ползи са за милиарди лева.

Петър22.04.2019 г., 21:46 ч.

Нека да благодарим за поредните загуби за страната, причинени от зелените.

Иван22.04.2019 г., 21:46 ч.

Тия глоби сега онзи келеш Белев да ги плаща!

Атанас Чобанов22.04.2019 г., 20:44 ч.

Сега е редно тези глоби да ги плащат "зелените" мошеници около Тома Белев и техния шеф - Иво Прокопиев!

Сарафа22.04.2019 г., 20:32 ч.

Само това ни липсва - глоби от ЕС и то заради некадърника Тома Белев и хората му! Не стига ли, че са итзочили милиони левове, ама поне да си бяха свършили работата като хората!

Вася Василева22.04.2019 г., 15:35 ч.

Тея зелени освен проблеми да създават друго не правят. И тва е пълна идиотщина държавата да плаща заради тях. Аз не знам как се допуска такова нещо!

Савина22.04.2019 г., 14:16 ч.

Пак са ни вкарали в порочни схеми и далавери от За да остане природа..

Надя22.04.2019 г., 13:25 ч.

След като "Зелените" са създали този хаос в Натура 2000, би трябвало те да платят глобите от ЕК, все пак са взели 9 милиона. Но пък това трябва да е за урок на управялващите, да знаят, че не могат да разчитат на фалшивите зелени, защото са некомпетентни.

Анкета

Одобрявате ли за консул във Валенсия Пламен Георгиев?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.