Сръбският финансов министър остана без диплома, заради плагиатство

22-11-2019           

Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали е преписал части от докторската си теза, съобщиха от Белградския университет, след като неговата работа бе оспорена от учени. Това стана повод опозицията да му поиска оставката, предаде Ройтерс.

От най-големият и престижен университет в страната излязоха с официална позиция по случая, че Мали, доверен съюзник на президента Александър Вучич, „е преписал текстове или цели параграфи от работите на други автори, без да споменава техните имена, като по този начин е нарушил етични кодекс на университета“. В тази връзка, ректорът Иванка Попович заяви, че етичният съвет единодушно е решил да отнеме дипломата, получена от Мали през 2013 година за неговата теза по реструктуриране и приватизация.

„Бордът за професионална етика ще изпрати окончателното си решение за нулиране на дипломата (на Мали) до Сената на Университета“, заяви тя.

Мали, който многократно е отричал обвинения за дипломата си, заяви, че ще продължи да работи. „Аз съм по-фокусиран върху бюджета на Сърбия, което е работата, за която ми плащат сръбските граждани“.

Скандалът около Мали предизвика и протести срещу управлението на Вучич, когото смятат за корумпиран и авторитарен. Преди това Мали беше кмет на столицата Белград.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.