Шефката на НАП е в отпуск насред хакерската атака

19-07-2019           

В седмицата, в която Националната агенция за приходите (НАП) е в центъра на скандал, свързан с изтичането на личните данни на над 5 млн. българи, изпълнителният директор на службата Галя Димитрова е в отпуск. Това се разбра от изказване на финансовия министър Владислав Горанов в парламента.
Пред журналисти той каза, че Димитрова в момента ползва годишния си отпуск, но "едва ли си изкарва добре". "Ще имаме разговор по този въпрос с нея, но нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск", каза още Владислав Горанов.
По неговите думи изпълнителният директор на НАП е изключително добър професионалист, на когото има доверие "за всичко останало освен за информационната сигурност". Галя Димитрова е изпълнителен директор на приходната агенция от май 2017 година. Преди това е била директор на дирекция "Управление на изпълнението" в Централно управление на НАП, директор на Териториалната дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители" и зам. изпълнителен директор на агенцията.
Горанов потвърди, че в момента се прави одит на информационните системи на НАП. Според него това се прави от "Информационно обслужване", докато вчера от агенцията съобщиха, че одитът ще бъде извършен с помощта на външна компания и ИТ екипа на приходната администрация.
"Никой не е очаквал, че едно от новите приложения, които работят в сървърите на НАП, ще бъде толкова лесно уязвимо - знаем кое е конкретното приложение, но това не намалява щетата", каза Горанов.
Във вторник - ден след като информацията за източените лични данни стана известна, от агенцията съобщиха, че атаката е станала възможна благодарение на уязвимост в сигурността на електронната услуга "Възстановяване на ДДС, платен в чужбина". През нея осъществилият атаката на 29 юни е получил достъп до около 3% от базата данни.
Също във вторник Горанов каза в интервю, че ако Националната агенция за приходите не е предлагала електронни услуги, нямало да има казус с изтичане на лични данни. "Но пък те улесняват хората, а намирането на баланс е трудно", обясни министърът на финансите.
За момента не се чува нищо за евентуални наказания в НАП заради пробива в сигурността, позволил източването на личните данни. Днес премиерът се измъкна да отговори на подобен въпрос във Варна, като обяви пред журналисти, че този, който е провел хакерската атака, ще понесе отговорността за нея. "То е като при пожарникарите. Те няма как да знаят, че някой ще подпали нещо. Като стане - отиват и гасят", обясни още Борисов.
За момента обвинен за атаката е 20-годишният Кристиян Бойков. Той беше задържан във вторник и освободен с мярка за неотклонение "подписка" в четвъртък. От фирмата, за която Бойков работи, обявиха, че младежът е невинен и не изключват да са жертва на атака от конкуренти. Единият от адвокатите на Кристиян, Георги Стефанов, пък каза, че цяла нощ разследващите са се опитвали да го накарат да признае, че е извършил нещо, което не е направил./Дневник


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.