Радев: Правителството харчи много пари, а резултатите са далеч от очакваното

13-06-2019           

Президентът Румен Радев присъства днес на Шестия световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в НДК. В София са над 200 делегати от 100 страни.  

За субсидиите на партиите и опозицията 
"Надявам се, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и тези на обществото. Според мен големият проблем съвсем не е в самото финансиране като размер на субсидията. Големият проблем е да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидия, те се финансират директно от властта, не се и крият от това. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията", заяви президентът. "Въздържам се да коментирам партии, но едно е ясно - България не трябва да остава без опозиция, защото това ще бъде пагубно. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването на властта остава без коректив", каза още той. 

За българо-македонските спорове за Гоце Делчев 

На въпрос какво мисли за споровете между българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев, Радев отговори: "В Санкт Петербург казах много ясно на цял свят и цитирах бележития български революционер Гоце Делчев" - заяви Радев, като наблегна на думата "български". Отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем, след като пропусна шанс да го заложи в така наречения договор, защото това е декларация, не договор, допълни Радев. 

Отношенията с Борисов 

Попитан дали е "стоплил" отношенията с премиера Борисов, Радев отвърна с въпрос: "Вие някога да сте ме чули навън да говоря лошо за България и за българското правителство. За разлика от други политици, аз не изнасям българските проблеми извън граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства, резултатите са далеч от очакваното - като обем и като качество. 

За медиите и троловете 

"Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране на информацията. Това е едно от предизвикателствата, пред които са изправени медиите. Темата за бъдещето на новините е темата за бъдещето за човечеството. Не можем да си представим живота без бурното развитие на технологиите", заяви държавният глава пред делегатите на форума. Радев открои, че дигитализацията е променила нашите представи за света. „Изпитваме остър дефицит от навременна и точна информация. Този процес ще се задълбочава", смята президентът. "Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности", каза още президентът.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.