Почина "бащата на сутрешните блокове"- журналистът Величко Скорчев

11-01-2019           

На 81 години ни напусна един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев. Той е наричан "бащата на сутрешните блокове".

Повече от четвърт век професионалният път на големия журналист е свързан с Българската национална телевизия. Бил международник, заместник-главен редактор "Международна политика" в обществената медия, водещ на „Панорама“, а през 1990 година създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма.

Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите и винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово.

Сигналът на предаването, с което Величко Скорчев става любимец на милиони зрители - „Добър ви ден“ прозвучава за първи път на 18 септември 90-та година. 

По-късно сутрешната програма на БНТ се излъчва с названието „Добър ден, България!“ Тогава в предаването, коeто се реализира с активното участие на регионалните телевизионни центрове на БНТ няма и минута за политика.

Сред авторите на тогавашния сутрешен блок на обществената телевизия са проф. Йордан Ведър, актьорът Димитър Вачев, проф. Драган Тенев и други. Новините на водещи телевизионни канали представят различните гледни точки към важните събития от различни точки на света.

"Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината",спомня си в едно от последните си интервюта телевизионната легенда Величко Скорчев.

Дълги години „Добър ви ден!“ е най-разпространения поздрав и за зрителите и за колегите в телевизията.

През септември 2018 г., Величко Скорчев навърши 81 години и остави своята трайна диря в историята на българската журналистика.

Опелото ще бъде в неделя, 13 януари, от 14.00 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Съболезнования на близките на Величко Скорчев.


Анкета

Отнемат ли ви предимството на пешеходна пътека?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.