Патриотите искат СОС официално да подкрепи правителството за зимната олимпиада

08-11-2018           

„Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ внесоха проект на декларация за даване на официална подкрепа от страна на Столична община за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Те смятат, че след като Министерство на младежта и спорта е задвижило кандидатурата, вече е време и Столична община да застане официално зад нея. Според Патриотите, местната власт е част от този процес по организация на форума, затова и следва да се подкрепят усилията на спортния министър Кралев.

В текста на декларацията се казва, че Младежката зимна олимпиада през 2024 г. дава уникален шанс на София да остави Витоша за следващите поколения във вид, какъвто хората заслужават.

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет без колебание подкрепя действията на министър Кралев за модернизация на лифтовете и влековете на Витоша и за развиване на планината като дестинация за практикуване на зимни спортове, отдих и туризъм. Общинските съветници от ВМРО и АТАКА са внесли и доклад с предложение Столичният общински съвет да поиска от МОСВ изменения на действащия план за управление на Витоша с цел модернизиране на влековете и лифтовете.

Патриотите очакват декларацията да бъде гласувана на следващата сесия на общинския съвет в края на ноември.

Ето и текста на самата декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

За подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Столичният общински съвет изразява подкрепа за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на града като европейска спортна столица и ще даде нови възможности на жителите и гостите за здравословни дейности. Във връзка с тази

кандидатура Столичният общински съвет се присъединява към усилията на Министерството на младежта и спорта за преработка на плана за управление на Природен парк „Витоша“ с цел да се модернизират спортните съоръжения и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри „София - 2024“.

Подкрепяме становището на членовете на междуведомствената група, които постигнаха консенсус за пречките пред обновяването на публичната и частната инфраструктура на територията на парк „Витоша“. Многократно членовете на Столичния общински съвет са се аргументирали, че несъответствия и противоречия в изискванията на законите и в Плана за управление на парка поставят непреодолими пречки пред необходимото обновяване на спортните съоръжения. Тези изводи бяха потвърдени и от междуведомствената работна група, чиито заключения са, че планът за управление на парка трябва да премине през частично изменение, което да отстрани гореспоменатата колизия на нормативни документи.

Столичният общински съвет е категоричен, че заместването на лифтов транспорт в природен парк „Витоша“ с автомобилен не съответства на целите за устойчиво ползване и опазване на природните ресурси и за предоставяне на възможности за спорт, активна почивка и туризъм, предвидени в Закона за защитените територии. Пред обществото не стои съмнение, че въженият транспорт е най-щадящ за природата и местната власт трябва да осмисли тези факти.

След 10 години публични обсъждания, създаване на работни групи и комисии местната и централна власт имат ангажимента да се обединят около постигнатия консенсус в междуведомствената работна група и да превърнат Природен парк „Витоша“ в така желаната от гражданите, посетителите и туристите достъпна планина, опазваща природните ресурси и предлагаща уникални за Европа условия за туризъм и спорт. Младежката зимна олимпиада ни предоставя уникалния шанс да оставим Витоша на бъдещите поколения във вид, какъвто софиянци и планината заслужават.

Столичният общински съвет подкрепя действията на правителството по издигането на кандидатурата на София за домакин на Младежки зимни олимпийски игри през 2024 г., предстоящите стъпки, които ще инициира министър-председателят и конкретните действията за постигане на нов облик на планината на Министерството на младежта и спорта.

Беглик09.11.2018 г., 09:02 ч.

Вярвам, че всички институции и парламентарни групи ще проявят здрав разум и ще подкрепят кандидатурата на София за домакин на Зимни младежки олимпийски игри. Това е шанс, който не бива да бъде пропускан в никакъв случай и реална възможност Витоша да получи изцяло нов облик и модерна инфраструктура.

Стоян08.11.2018 г., 20:29 ч.

Определено трябват и нови лифтове и нови влекове. Дано се направи нещо с модернизацията им на Витоша.

Вили08.11.2018 г., 20:16 ч.

Абе не знам за олимпиада дали ще ни стигнат силите ама поне да сменим лифтовете трябва, че са на по 100 години вече

Иван08.11.2018 г., 17:43 ч.

С едно подобно домакинство на зимна олимпиада, в България ще се излеят милиони евро, от които ще могат да се създадат и нови работни места!

MISSA08.11.2018 г., 16:06 ч.

Да свърши нещо полезно и Столична община за Витоша най-накрая и то пак ще е след като някой ги подсеща..думи нямам за нивото им

Ванката08.11.2018 г., 15:07 ч.

който трябва да подкрепи официално кандидатурата, за да може да се случат нещата и да видим събитие от толкова висок ранг тук. а и всичко дето се направи за олимпиадата после ще може да се ползва, какво по-хубаво

Анкета

Ще завърши ли своя мандат правителството?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.