Папа Франциск отстрани кардинали заради секс скандала

12-12-2018           

Папа Франциск отстрани трима кардинали от приближените си. Двама от тях са замесени в скандала със сексуални посегателства и покриването им, разтърсил Католическата църква, съобщаваАП.

Ватиканът обяви, че през октомври Франциск е писал до чилийския кардинал Хавиер Ерасурис, австралийския кардинал Джордж Пел и кардинала от Конго Лорен Монсенгво Пасиня. Той им благодари за петгодишната им служба в така наречената Г-9 (Група на деветте).

Хавиер Ерасурис е обвиняван от чилийски жертви, че е прикривал свещеници, които са извършвали сексуални престъпления, докато е бил архиепископ в Сантяго. Той отрича обвиненията. Пел напуска поста на икономически министър, тъй като ще бъде съден в Австралия по обвинения в сексуален тормоз.

Тяхното присъствие в Г-9 беше източник на скандали, засягащи папата. Ватиканът обаче не споменава обвиненията срещу тях при обясненията си за оттеглянето им. За момента те нямат заместници. Франциск организира групата през 2013 г., за да помогне за реформиране на Ватикана и преструктуриране на бюрокрацията.


Анкета

Отнемат ли ви предимството на пешеходна пътека?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.