Отменят събора в Юндола заради Африканската чума

20-08-2019           

Повече от 10 000 човека са очакваните участници за събора в Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август, но вместо това е отменен от Епизоотичната комисия в Пазарджик заради намерени край Велинград две диви прасета с Африканска чума.
Кметът на селището Мехмед Местан казва, че всяка година десетилетия наред народната веселба привлича хора от цял свят. Засегнати от решението са не само те, но и десетки търговци, както и собственици на хотели и места за нощувка, които са предварително резервирани до последното легло за дните около събитието. Хотелиерите вече са вложили големи инвестиции, за да посрещнат гостите си достойно на най-големия за Юндола ден и ще претърпят огромни загуби, казва местният управник.
"Ние попадаме в тази зона, но миналата седмица имаше абсолютно същото мероприятие на гара Аврамово, която граничи с нас. На Юндола всяка година някой измисля да има проблем, и то основателен проблем, за да няма мероприятие на хората, търговците, инвеститорите. Ние изобщо нямаме никакви контакти с тези обекти и огнища. Нито има в стопанствата такава забрана, дай да направим десетки хиляди хора да ги разиграем", възмущава се кметът Местан.
Той казва, че все още не е получил заповедта за превантивните мерки, сред които е отмяната на събора. Когато я прочете, ще преценява как да постъпи.
Изненадан е, защото съборът не се прави в гората, а на 40-декарова поляна в селището, където глигани – болни или здрави, надали биха дошли при толкова много хора. Преди да се съсипе празникът, нещата трябва да се огледат на място и да се обмислят, смята Мехмед Местан.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.