Отбелязваме световния ден на шоколада

11-07-2019           

На 11 юли се чества Световният ден на шоколада. Първи започнали да го празнуват французите, които организирали масово честване на това сладко изкушение. Постепенно празникът придобива голяма популярност в други европейски страни.

"Ако вземете тъмен шоколад със съдържание на какао най-малко 50%, то тогава средностатистическият човек може да консумира около 50 грама всеки ден. Можете да си хапнете и повече, ако се занимавате с тежък физически труд или спорт", казва Алексей Буверов, професор в отделението за поликлинична терапия в университета Сеченов.

Той пояснява, че яденето на шоколад е по-полезно през първата половина на деня, тъй като продуктът съдържа захар и е високо калоричен, освен това има вещества със стимулиращ ефект, алкалоиди, които могат да попречат на съня.

Учените са открили, че какаото е лек при затлъстяване и диабет.

В същото време, експертите са съгласни, че тъмният шоколад е по-здравословен за човешкото здраве, тъй като съдържа по-високо съдържание на какаови зърна и съответно по-голям брой полезни компоненти.

"Сега има активно проучване на биофлавоноидите, които се съдържат в тъмния шоколад. Проучва се положителният ефект върху метаболизма на холестерола, т.е. въпреки че шоколадът съдържа мазнини, флавоноидите намаляват нивата на холестерола", обяснява Буверов.

В допълнение, шоколадът дава на човека енергийни резерви, както и подобрява настроението, добавя той.

Според него, деликатесът има и компоненти, които имат определен защитен ефект върху черния дроб.

Противопоказания за консумация на шоколад, според лекарите, са заболяванията на панкреаса. /БГНЕС


Анкета

За кого ще гласувате на изборите за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.