Новите машини за гласуване са доставени в София

16-05-2019           

Всички 3300 машини за предстоящите европейски избори вече са доставени в София и ще останат на склад до 24 май, когато ще потеглят към точки в цялата страна. Те са произведени тази година в Тайван специално за вота в България и са с напълно актуализиран софтуер.

Стъпките за вота с машина: Първо - заявяваме, че искаме да гласуваме по този начин. Второ: получаваме една от общо три оборотни смарткарти. Защо три - заради сигурността на вота. Те ще се редуват при гласуването на различните избиратели.

 „Един път гласувано с картата, тя не позволява дори и самият избирател отново да упражни своето право на глас, което е гаранция, че не може да има по никакъв начин злоупотреба.“, заяви Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Всички хора ще се справят с машинното гласуване, убедени са от компанията, осигурила машините.

 „Машината за гласуване и работата с нея е по-лесна от работата с банкомат. Може дори да се сравни, че е по-лесна от работата с вендинг-машина. Всеки получава или заплата, или пенсия, или социални помощи по банков път, тоест чрез банкомат. Така, че мисля, че е абсолютно невъзможно човек да се обърка. Имайте предвид нещо друго - машината е така направена, че тя ви води в целия процес.“, коментира Стефан Митков, "Сиела Норма" АД.

Машините са надеждни, уверяват от фирмата-доставчик.

След изборите ще има и последващи проверки за оптимизиране на машинното гласуване.


Анкета

Одобрявате ли за консул във Валенсия Пламен Георгиев?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.