Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас

13-08-2017           

Нова разработка ще следи по-стриктно качеството на бирата. Става въпрос за специален цифров подпис на опаковката на пивото, съставен от уникални цифри за всяка марка българска бира. Те ще бъдат зададени от самите производители.

Новаторското предложение подготвят съвместно Центърът по биология на храните към СУ "Св. Климент Охридски"и Иститута по криобиология и хранителни технологии. Подкрепени от Съюза на пивоварите в България, информира БНТ.

Ако цифровият подпис бъде въведен, с него ще може да се засече всяко отклонение от качеството на бирата. Проверката ще става с помощта на ядрено-магнитен резонанс на изпратените от производителите проби за анализ на качеството на съответната марка бира.

Могат да се идентифицират всякакви вещества, дори до там се стига, че може да се определи местоположението на дадена фабрика, да се идентифицират отделните сортове ечемик, хмел, да се диференцират и идентифицират отделните щамове пивни дрожди...“, коментира доц. Силвия Милева, зам. директор на Института по криобиология и хранителни технологии.

Основното, което правим за сега, е да трупаме база данни и да можем да разграничим една марка пиво от друга марка пиво“, казва Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните

За да бъде въведен този метод, обаче, са нужни още проучвания.

Това е съвсем началото на нашата разработка и само три пива са влезли в нашето изследване и може да се каже, че имат вече този подпис, но то не обхваща целия спектър на веществата, които са в пивото“, уточнява доц. Силвия Милева.

Досега използването на ядрено-магнитен резонанс за създаване на цифров стандарт на хранителни продукти се използва за вино и пчелен мед. Ако методът бъде одобрен и въведен и за българската бира, тя ще стане първата с цифров подпис в Европа, твърдят специалистите.


Анкета

Кой подкрепяте във войната между президент и премиер?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.