Недоволство в Пловдив заради строеж на хотел в Стария град

16-04-2019           

Строеж на хотел в Стария град предизвика напрежение и обществено недоволство в Пловдив, пише сайтът "Под тепето".
Освен че се вдига нова и висока за тази част на Пловдив сграда, тя отнема част от тротоара на ул. "Стоян Чалъков", която води към една от сградите на
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и е в близост до храма "Св. Димитър". Мястото е сред найпосещаваните от туристи, тъй като води към Античния театър.
Още през февруари граждани негодуваха от леенето на бетон и мръсотията, която оставаше по улицата след строителните машини. Още тогава след проверка на "Под тепето" се оказало, че инвеститорът има всички строителни разрешителни и работи според разпоредбите на местната власт.
След вдигането на няколко етажа от бъдещия хотел се вижда, че той видимо отнема тротоара по ул. "Стоян Чалъков". Във Фейсбук се появиха и публикации, че границите на имота са променени и той вече обхваща част от тротоара. "Теренът на собственика върви плътно до улицата, по същия начин, по който е и читалище и галерия "Възраждане" и заведението "Граждански клуб" (съседни сгради - б.а.). Имотът следва същата линия и строителството е в рамките на тази частна собственост", твърди обаче кметът на район "Централен" Георги Стаменов, цитиран от "Под тепето". Районната администрация също е направила проверка на строежа заради общественото недоволство.
Различните граници на имота в различните регистри се обясняват с неточности и разминаване в базите данни.
Освен заради отнемането от тротоара, хората се притесняват и от височината на сградата. Вече са вдигнати три етажа, а зданието не е завършено. Проверка в Имотния регистър показва, че имотът е собственост на Ангел Попов и Живка Китипова-Попова. През миналата година те са учредили право на строеж на четириетажен хотел с разгърната застроена площ от 567 кв. метра. Правото на строеж е учредено на фирмата "Прайвътлейбъл Уърлд" с едноличен собственик Ангел Попов. Попов е и съсобственик и управител на козметичната компания "Рефан". Той и Живка Китипова-Попова са придобили имота през 2017 г. Преди това теренът също е бил частна собственост. През 2003 г. обаче е съставен акт за общинска собственост за терена. Той е атакуван от частни лица, които впоследствие са вписани като собственици. Именно те продават терена на собственика на "Рефан".

Колев17.04.2019 г., 18:54 ч.

Недоволството май е само по медиите .... аз не виждам такова. Нека да оставим на кмета Тотев да реши този казус.

Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.