Недоволство в Пловдив заради строеж на хотел в Стария град

16-04-2019           

Строеж на хотел в Стария град предизвика напрежение и обществено недоволство в Пловдив, пише сайтът "Под тепето".
Освен че се вдига нова и висока за тази част на Пловдив сграда, тя отнема част от тротоара на ул. "Стоян Чалъков", която води към една от сградите на
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и е в близост до храма "Св. Димитър". Мястото е сред найпосещаваните от туристи, тъй като води към Античния театър.
Още през февруари граждани негодуваха от леенето на бетон и мръсотията, която оставаше по улицата след строителните машини. Още тогава след проверка на "Под тепето" се оказало, че инвеститорът има всички строителни разрешителни и работи според разпоредбите на местната власт.
След вдигането на няколко етажа от бъдещия хотел се вижда, че той видимо отнема тротоара по ул. "Стоян Чалъков". Във Фейсбук се появиха и публикации, че границите на имота са променени и той вече обхваща част от тротоара. "Теренът на собственика върви плътно до улицата, по същия начин, по който е и читалище и галерия "Възраждане" и заведението "Граждански клуб" (съседни сгради - б.а.). Имотът следва същата линия и строителството е в рамките на тази частна собственост", твърди обаче кметът на район "Централен" Георги Стаменов, цитиран от "Под тепето". Районната администрация също е направила проверка на строежа заради общественото недоволство.
Различните граници на имота в различните регистри се обясняват с неточности и разминаване в базите данни.
Освен заради отнемането от тротоара, хората се притесняват и от височината на сградата. Вече са вдигнати три етажа, а зданието не е завършено. Проверка в Имотния регистър показва, че имотът е собственост на Ангел Попов и Живка Китипова-Попова. През миналата година те са учредили право на строеж на четириетажен хотел с разгърната застроена площ от 567 кв. метра. Правото на строеж е учредено на фирмата "Прайвътлейбъл Уърлд" с едноличен собственик Ангел Попов. Попов е и съсобственик и управител на козметичната компания "Рефан". Той и Живка Китипова-Попова са придобили имота през 2017 г. Преди това теренът също е бил частна собственост. През 2003 г. обаче е съставен акт за общинска собственост за терена. Той е атакуван от частни лица, които впоследствие са вписани като собственици. Именно те продават терена на собственика на "Рефан".

Колев17.04.2019 г., 18:54 ч.

Недоволството май е само по медиите .... аз не виждам такова. Нека да оставим на кмета Тотев да реши този казус.

Анкета

Защо не гласувахте на евроизборите?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.