Любимата фирма на министър Ангелкова - „Визита България“ ще прави семинар за 300 000 лв.

20-05-2019           

Компанията „Визита България“ ООД отново ще обслужва ведомството на министъра на туризма Николина Ангелкова, научи Скандал от участници в процедурата. Тя трябва да извърши логистиката и организационно-техническата подготовка на Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще се проведе в края на май в Слънчев бряг. Гост на форума ще бъде Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм. В нея се очаква да участват мениджъри от световни корпорации в туризма като „Томас Кук“, други големи туроператори, хедж фондове и крупни инвеститори, твърди самата Ангелкова.

„Визита България“ ООД е спечелила обществената поръчка на пряко договаряне с най-ниска цена, показва справка в сайта на Агенцията по обществени поръчки. Вече е сключен и договор с нея и ведомството. Компанията е предложила 289 377 лв. без ДДС. Останалите две поканени фирми - „Апра“ ООД на Томислав Цолов и „Скай Флай“ ООД на Мариела Каролева съответно са предложили 296 402 лв. без ДДС и 297 445.50 лв без ДДС.

„Визита България“ ООД е с управител Асен Недялков. Един от собствениците на фирмата е Ясен Константинов, който е в застрахователния бизнес. Константинов е съдружник в застрахователния брокер SDI.

Преди 3 години, новосъздадената туроператорска фирма „Визита България“, без сайт бе избрана да организира Световния конгрес на цивилизациите на Световната организация по туризъм, на който страната ни бе домакин в края на 2016 г. Компанията "Визита България" ООД бе поканена отново на пряко договаряне заедно с още две фирми, въпреки че нямаше нужния опит. При търсене на фирмата в интернет тогава се оказа, че тя няма своя интернет страница, на която да представи дейността си.

Справка в регистъра на туроператорите и туристическите агенти на страницата на Министерството на туризма пък показа, че фирмата е получила лиценз за туроператор на 30 май 2016 г., малко преди да бъде обявен конкурсът за организатор на конгреса. И е сключила застраховка "Професионална отговорност" на стойност 25 000 лв. дни след това - на 4 юли.

Компанията бе регистрирана и в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на и за хората с увреждания на Министерството на труда и социалната политика, но нямаше свързана с туризма история. Конгресът на световните цивилизации се организира за първи път от Световната организация по туризъм към ООН. За събитието бяха поканени 157 министри на туризма от цял свят, както и близо 1000 професионалисти от сектора. Присъстваха обаче 10-ина управляващи от Европа и общо около 200 души от родния и чуждия бранш. През по-голямата част от събитието, залата остана празна с по 20-30 човека. Това наложи служители на министерството и на хотела да вадят празни столове, за да изглежда залата по-пълна. Присъствалите на събитието тогава се оплакаха, че организацията му е под всякаква критика, а страната ни е пропуснала златен шанс да блесне на световната туристическа сцена. На въпрос на какъв принцип е поканена тази компания за участие в конкурса за организиране на подобно важно за имиджа на страната ни събитие от международна величина измежду над 3000 туроператора, тогава приближените до Ангелкова отговориха:

"На първо място, не всички туроператори организират събития, на следващо място не разполагаме с време и техническа възможност да поканим 3000 фирми да участват. Действали сме изцяло в синхрон с нормативната уредба и с оглед обезпечаване важно и мащабно събитие. Предприели сме спешни действия за избор на изпълнител, така че да елиминираме възможностите от провал на конгреса". Относно критерия от министерството добавиха, че са "поканили три фирми, които се занимават не само с туроператорска дейност, а и с организиране на подобни събития. Не сме слагали ограничително условие фирмата да е създадена преди определен период от време, тъй като за нас е важен екипът и възможностите за качествено изпълнение на изискванията ни".

"Избраната компания - "Визита България" ООД, е ориентирана към обслужване на корпоративни клиенти, организиране на фирмени събития, семинари, конгреси и конференции", казаха тогава от Министерството на туризма. Въпреки това остана съмнението, че фирмата е избрана по други критерии, а не заради професионализма и опита да организира подобни събития.

Екип на "Скандал"

 

 

 

Нина20.05.2019 г., 20:31 ч.

е нямам думи

Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.