Лаборатория взимала между 500 и 1000 лв. за подмяна на кръвните проби на пияни шофьори

11-01-2019           

Началничката на лаборатория в бившата Окръжна болница прикривала пияни шофьори срещу крупна сума пари. В схемата работила с посредник, който издирвал шофьори, чиито алкохолни проби били положителни. От прокуратурата твърдят, че подкупите са в размер от  500 до 1000 лв. Престъплението е извършвано в специализирана химическа лаборатория. Изследванията са правени на апарат, а подменените стойности са вписвани в протоколи.

Според прокуратурата, схемата е действала от края на юни до края на септември 2017 г.

Бившата пловдивска окръжна болница назначава начело на специализираната лаборатория млад специалист – химичка. Пет години по-късно тя е с повдигнати обвинения за манипулиране на данни и вземане на подкуп.

 „В болницата се изследват годишно 1500 проби. И това е първият случай, когато се стига до подобен род действия”, каза д-р Аргир Аргиров, управител на УМБАЛ „Пловдив”.

Подсъдим по делото е и мъж, помагал на шефката. Според обвинението, за подмяна на пробите двамата взимали между 500 и 1000 лева. В лабораторията всяка проба струва 40 лв. Заплатите обаче са ниски, тъй като плащанията често се бавят, казват от болницата.

 „Има проблеми, има забавяне в заплащането от страна на съответните органи. Най-вече МВР. Някой път заплатите са били не повече от 600-700 лева”, допълни д-р Аргиров.

Сега кръвните проби се носят от МВР за разлика отпреди две години. „Кръвните проби се носеха от куриери. В смисъл, ако е в нашата болница – се носи от медицинско лице от нашата болница. Носеха ги медицински лица. А сега полицаи", каза Петър Вълчинов, специализирана химическа лаборатория .

Бившата ръководителка на лабораторията е отстранена от длъжност. Делото срещу нея в пловдивския окръжен съд продължава.


Анкета

Отнемат ли ви предимството на пешеходна пътека?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.