Колко струва едно хранене в психиатрията? Не повече от 63 стотинки

12-02-2020           

Сумата, която се дава всеки ден, за да могат затворниците да закусват, обядват и вечерят, е двойно по-голяма отколкото тази, която се заделя за психичноболните. Храноденът за затворите е 4 лв., докато за психиатричните болници и центрове за психично здраве – 1,92 лв. Това е един от проблемите, върху които акцентира омбудсманът Диана Ковачева при представянето на годишния доклад от проверките в местата за задържане и лишаване от свобода, пише "Монитор".

Това означава, че в психиатриите за всяко едно от трите хранения през деня се падат по около 63 стотинки. Поради тази причина и храната на тези места е постна – боб, леща, спанак, ориз, посочи Ковачева.

„Това е крайно недостатъчно, за да се осигури здравословна и питателна храна за лицата с психични отклонения, които се намират там.“, коментира тя.

Проблем в лечебните заведения била и социалната функция, която изпълняват.

В психиатричните болници и центрове за психично здраве били настанявани хора с нисък социален статус като клошари в продължение на повече от година и половина, въпреки че по закон те могат да останат между 3 и 6 месеца. Такъв бил примерът с Държавната психиатрична болница в Кърджали, където имало 30 лица, както и с Държавната психиатрична болница в с. Карлуково - с 40 души, които не били потърсени.


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.