Коалите изчезват до 2050 г. заради изсичането на горите

08-09-2018           

Изсичането на горите за освобождаване на селскостопански площи може да обрече коалите на изчезване до 2050 година в австралийския щат Нов Южен Уелс, предава ДПА.

Учените използвали сателитни снимки, за да проследят прогресиращото изсичане на горите. Специалистите изчислили как този процес ще се отрази на уязвимите и застрашените видове. Според съвместен доклад на Световния фонд за дивата природа и на Съвета за опазване на природата понастоящем в Нов Южен Уелс има по-малко 20 хиляди коали. Ако се запазят сегашните темпове, този вид ще изчезне напълно в щата до 2050 година.

Докладът беше публикуван в Националния ден на застрашените видове, с който се отбелязва гибелта на последния екземпляр на тасманийския тигър в зоопарка на град Хобарт през 1936 година.

Австралийската фондация за опазване на коалите счита, че са останали по-малко от 100 хиляди от тези животни в Австралия, като техният брой може да се е свил и до 43 хиляди. Симпатичните двуутробни често стават жертва на загубата на хабитат, на нападения на кучета, на горски пожари и на пътни инциденти, припомня агенцията.


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.