Климатологът Рачев: В Европа няма студ. Топло е в цяла Европа

19-01-2020           

"Мъглите вече ще са по-рядко, а от днес в страната нахлува малко по-хладен въздух", обясни в предаването „Събуди се” по Нова телевизия климатологът Георги Рачев.

Той помоли всички, когато е мъгливо, да останат вкъщи и да не тренират навън.

Относно това какво родителите да правят с децата си в мъгливите дни, климатологът посъветва всеки, когато може да ходи в планините и да стои далеч от града.

„Към сряда половин България трябва да има двуцифрени максимуми на температурите. Което показва, че продължаваме да се намираме в период на много топло време”, обясни още Рачев.

„В Европа няма студ. Топло е в цяла Европа“, каза климатологът. Той обясни още, че до момента януари върви с 1 до 2,5 градуса над нормата.

„Прегледах данните от миналата година. Оказа се, че не е чак толкова сухо, колкото ни се иска като оправдание. За София и района на водосбора на язовир „Студена” годишната норма е около 80% изпълнена”, заяви Рачев и добави: „Климатичните явления още от времето на Тодор Живков винаги е бил виновен“.

Климатологът обясни, че до края на месеца не се очакват валежи. Февруари и март ще са по-топли и с по-малко валежи от обичайното.

„Ставаме все по – богати и богати и започваме да обръщаме внимание на качеството си на живот и природни явления – като поледица, градушки, им се обръща голямо внимание“, обяви Рачев пред Нова телевизия.

За лятото проф. Георги Рачев каза, че към момента се очертава едно нормално лято с нормални температури и нормални валежи.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.