Климатологът Георги Рачев: До няколко дни идва топлото време

19-06-2017           


"През 2014 година е имало такива студени дни през юни, няма нищо страшно. Колебанията във времето са типични. Да не говорим пък, че през 1994 година, през юни, е имало ден с максимални температури от 10 градуса. Нормално е през няколко години да се случи това". Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Георги Рачев. "От утре времето ни се оправя.

Със сигурност ще доближим 25-28 градуса до края на седмицата. Още от днес започва затоплянето и температурите рязко тръгват нагоре", категоричен е той. "В Испания и Португалия да му мислят - там в продължение на няколко дни е над 40- градуса, което е нещо страшно." Според Рачев там не се очаква промяна в температурите. "Няма от какво да се плашим. Ще бъде топло, топло, топло и слънчево. По морето ще остане малко лошо времето и утре ще е хладничко.

До края на месеца поемам отговорност да е топло. След една седмица ме извикайте да ви кажа кога ще поемем глътка въздух и ще спрат жегите", оптимистичен е климатологът. "До средата на юли ще има гръмотевични бури, но всичко ще е в рамките на нормалното. Тази година се разминаваме тотално с градушките и големите бури", твърди той. Относно времето през юли и август Рачев съобщава и двете прогнози: "Европейският вариант на прогноза за юли месец е топло време, а американската прогноза дава нормални температури. Няма да е убийствено горещо като през 2012 година. Дори и да достигнем 40 градуса, няма да има нищо страшно, няма да продължи с дни и да се случи като в Испания", прогнозира Рачев.


Анкета

Одобряване ли акцията в Слънчев бряг срещу шума?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.