Китовете ще спасят света

01-12-2019           

Горските пожари, топенето на ледовете и всички останали природни промени и катастрофи, които настъпват в последните години, ни карат все по-сериозно да се замисляме какво можем да направим, за да спрем все по-притеснителните промени в околната среда. Според последен доклад по темата на Международния валутен фонд, китовете са тези, които могат да ни помогнат в борбата с климатичните промени. А един бозайник е толкова важен за околната среда, колкото хиляди дървета. Китовете усвояват огромни количества въглероден диоксид - средно по 33 тона за целия си живот. Те живеят между 30 и 90 години, в зависимост от вида, като най-големите дълголетници са сините китове. За сравнение - едно дърво поглъща не повече от 48 килограма от вредния газ годишно. 

В последните години обаче се забелязва сериозно намаляване на популацията на китове в световен мащаб. Като основни причини за това явление се изтъкват индустриализацията и уловът, пише Time. А създателите на доклада приканват за спешни мерки в защита на животните, които ще доведат след себе си и позитиви за околната среда.  Освен че поглъщат огромни количества въглероден диоксид, китовете помагат за създаването и на половината фитопланктон в Световния океан, който пък обогатява въздуха с кислород и също улавя вредния газ, и то в такива количества, колкото четири амазонски джунгли.

Увеличаването на фитопланктона само с 1% има същия ефект, както от засаждането на два милиарда дървета. Освен това, е по-лесно постижимо, ако спрем да убиваме и започнем да пазим китовете. В момента популацията на китовете се оценява на 1.3 милиона индивида. Главната цел е тази бройка да се увеличи до четири-пет милиона, каквато е била тя преди индустриализацията. Тогава всички ще дишаме по-чист въздух, категорични са изследователите.


Анкета

Ще изкара ли мандата си правителството Борисов 3?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.