Карлос Контрера: Не спират спекулациите за Природен парк Витоша

14-09-2018           
 

- Г-н, Контрера, едно от твърденията е, че лифтовете на Витоша са опасни. Вярно ли е това?

- След като работят, очевидно държавният технически надзор е извършвал проверки и е установил годността на тези лифтове да возят хора. Не съм експерт по въжени линии, но за да се допусне лифт до експлоатация, минава през много стриктни проверки. Но от няколко седмици спекулациите не спират и върви кампания, чиято цел е да бъдат наплашени хората, съоръженията да бъдат обявени за негодни и премахнати. Това ще е престъпление срещу планината и София. Единственият изход от ситуацията е ясен и е казан от всички експерти, юристи и тези, които се занимават с техническата част. Трябва да се направи изменение в действащия План за управление. Само така собственикът ще може да модернизира лифтовете - не само действащите, а и спрените.

- А спрените опасни ли са?

- Няма как да са опасни, защото не се ползват и на тях не се качват хора. Знам, че Княжевският лифт по предписание е обезопасен, но той не функционира от 1992 г. - 15 години преди да бъде приватизиран от „Витоша ски“. Моето мнение като планинар е, че старите лифтове трябва да се подменят с нови. Ако Княжевският лифт се модернизира, ще стига до „Офелиите“ и „Ветровала“. Ще е много удобен за ползване. Това е от ключово значение и за града, и за планината. Сега има колони от автомобили, които задръстват Витоша, замърсяват и природата, а най-екологичният транспорт не работи.

Интервю пред Труд

Mammite14.09.2018 г., 16:05 ч.

Добре дошъл в България, Карлос, вече явно си се наслушал на глупости

Dama14.09.2018 г., 15:00 ч.

Обновяването на лифтовете не е престъпление срещу планината, а срещу хората, драги "Зелени". Спрете със спекулациите, прав е Контрера!

Надя14.09.2018 г., 12:11 ч.

Спекулации, спекулации и накрая нищо. Няма нови лифтове, а има много, много коли на Витоша. Ми айде някой да се задейства вече и да се промени това. Лифтът е най-екологичният транспорт, не е нормално едните да са стари, а другите хич да не работят. Абсурд!

Анкета

За кого ще гласувате на европейските избори?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.