Караянчева предлага авариен режим на работа на парламента заради COVID-19

26-03-2020           

Парламентът да премине в нов режим на работа заради разпространението на COVID-19. Депутатите ще се събират в пленарната зала единствено, за да дебатират по законопроекти и решения, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол към правителството ще бъде само писмен.

Предложението за това направи председателят Цвета Караянчева и предстои да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

„Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони. Време е да се отървем от илюзиите за изключителност. И ние, като всички останали, сме подвластни на заразата. Не можем да станем разпространители на тази зараза. Вирусът няма учтиво да ни попита: „Извинете, вие депутати ли сте? Аа, добре, ще ви подмина!“. Какво се случва, ако се установи в залата болен или контактен? Следва 14-дневен карантинен период. Това значи автоматично блокиране на работата на Народното събрание“, аргументира предложението си от трибуната Цвета Караянчева.

Според нея депутатите нямат възможността да спазват съветите за социална дистанция в залата и да стоят на по-малко от 2 метра дистанция, както предписва оперативният щаб. Освен това там няма и как да бъде проветрявано.

„Запитайте се вие лично – готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък роднина или някой случаен човек?“, попита Караянчева колегите си в залата и продължи: „Не говоря да затворим парламента, защото той не е спирал да работи и по време на война. Но днес ние сме изправени пред невидима заплаха. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем разумни“.

Твърдо против мярката се оказа опозицията от БСП.

„Г-жо Караянчева, съжалявам, че вие се нагърбихте с отговорността да внесете това предложение. Като председател на Народното събрание допринасяте персонално за разрушаването на авторитета на нашата институция“, заяви депутатът от левицата и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин.

Според него управляващите търсят най-лесното решение, което Вигенин определи като „заключване на парламента отвън“.

„Този парламент трябва да се събере още веднъж – да гласува оставката на това правителство“, смята още той.

loading...

Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.