Каракачанов: Преговорите за F-16 ще приключат до юни

14-03-2019           

Все още не са определени пилотите, които първи ще преминат обучение на новите изтребители F-16 блок 70, съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че преговорите с американската страна за цената на сделката и сроковете за доставка на осемте машини продължават.

Днес за първи път у нас беше представен тренажорът за обучение на пилотите на F-16.

© БНТ

Три са основните изисквания, поставени от България, за да се финализира сделката за F-16.

Ориентировъчната цена, която е гласувал парламента от 1,8 млрд. Максимална част от поддръжката на самолетите желаем да се извършва в България. Срокът за доставка, които ние сме заложили от 24 месеца, можем максимум да отложим с още година“, заяви Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

Министърът обясни, че след като приключат преговорите между българското и американско правителство, сделката трябва да получи одобрение и от Капитолия.

Американският конгрес трябва да разреши тази сделка и да даде таван на сделката, колко и до какви пари максимум може да се продаде въоръжение, американско, на България. Тук, от сега искам да ви предупредя, че обикновено Конгресът гласува по-голяма сума“, каза Каракачанов.

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана попитаха военният министър готов ли е подборът на пилотите, които първи ще преминат обучение в САЩ на новия изтребител.

 „Това, все пак трябва да го извърши ВВС - щабът, командирът на военновъздушните сили. Това нещо още не е започнало, като процедура“, уточни Красимир Каракачанов.

От „Локхийд Мартин“, съобщиха за БНТ, че са готови веднага да започнат обучение на българските пилоти.

Джеймс Робинсън, директор „Локхийд Мартин“: Ние смятаме, че за опитните пилоти обучението ще продължи приблизително година, а за по-младите пилоти - 2 години.

Днес от „Локхийд Мартин“ представиха тренажорът за обучение на F-16.

Едно от големите предимства на F-16, е оръжейната му система, на която самолетът дължи своя прякор „Вайпър“ - „пепелянка“.

© БНТ

С щурвала пилотът на F-16 може да активира цялото въоръжение на изтребителя - от ракети „въздух-въздух“, „въздух-земя“, противокорабни ракети, ракети с лазарно насочване, дори тактически ракети.

F-16 е един от малкото изтребители в света с голям боен опит. От общо произведени 4 600 самолета, на активна летателна служба продължават да са над 3 хиляди.


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.